Кримчанину Зекір’яєву відмовили в переведенні в колонію ближче до дому. Окупанти понад рік утримують його в ШІЗО

Дата: 22 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Засудженому Росією до 13 років ув’язнення кримському бранцю Кремля Серверу Зекір’яєву відмовили в переведенні ближче до дому з виправної колонії №1 Тульської області, де він відбуває свій термін.

Про це громадському об’єднанню “Кримська солідарність” розповіла його дружина Зарема Зекір’яєва.

Сервер Зекір’яєв

Повідомляється, що після етапу із СІЗО Новочеркаська у вересні 2022 року кримчанина регулярно переводять до штрафного ізолятора. Крім того, сім’ї Зекір’яєва відмовляють у побаченнях з ним. Востаннє він бачився з рідними у вересні 2023 року.

“Нам учергове відмовили в тривалому побаченні, спираючись на те, що він перебуває в спеціальному приміщенні камерного типу. Вже понад півтора року ми не чуємо і не бачимо свою рідну людину. Спілкуємося лише листами і то після ретельної перевірки цензора”, – поділилася Зарема.

Раніше Зекір’яєв розповів про тортури в російській колонії. Як зазначалося, у нього в камері регулярно проводять обшуки під “Собачий вальс”, а листи до рідних, де він просить, щоб до нього надіслали адвоката, просто не передають.

Окупанти відмовляли політв’язню 2023 року в переведенні в колонію ближче до рідного йому Криму. 

Як відомо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова.

У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох мешканців Бахчисарая: Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Бєлялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір’яєва та Ернеса Аметова. ФСБ Росії інкримінувала їм участь у забороненій у Росії, але легальній на всій території України, зокрема в Автономній Республіці Крим, релігійній організації “Хізб ут-Тахрір”.

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону у вересні 2020 року ухвалив вирок у другій бахчисарайській справі “Хізб ут-Тахрір”.

Нагадаємо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter