Росіяни відмовили політв’язню Сейрану Салієву у переведенні в колонію ближче до українського Криму

Дата: 22 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Кримськотатарському громадському журналістові, засудженому на 15 років позбавлення волі, відмовили у переведенні в колонію ближче до місця проживання його сім’ї.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на його дружину Муміне Салієву, яка повернулася після побачення з ним.

Родина Салієвих

Громадянин України звертався до Федеральної служби виконання покарань з проханням перевести у в’язницю ближче до Криму. У письмовій відмові росіяни послалися на ст. 205.5 Кримінального Кодексу РФ, відповідно до якої засуджених направляють чітко до певних пенітенціарних установ.

“Обставин, що перешкоджають подальшому відбуванню покарання Салієва С. А. у виправній установі на території Тульської області немає”, — йдеться у відповіді Федеральної служби виконання покарань.

Повідомляється, що з моменту перебування у в’язниці, а саме з вересня 2022 року, до Сейрана Салієва двічі приходили люди у цивільному одязі, які представлялися поліцією. Йому ставили питання про те, як він ставиться до поглядів забороненої на території РФ політичної партії Хізб ут-Тахрір, через яку він був засуджений.

Це вказує на те, що політв'язні навіть після того, як засуджені та відбувають термін у колоніях суворого режиму, перебувають під пильною увагою спецслужб. Це ніщо інше, як ще один метод тиску на політв'язнів.

Муміне Салієва

Дружина розповіла, що у бараку, де міститься Салієв, одночасно перебувають близько 100 людей. Деякі в’язні не можуть запам’ятати його ім’я. Активіст запропонував називати його “Кримом”.

“Мені так тепло від того, що вони мене так називають, це певний зв’язок із Кримом, але й для них це певне позиціонування у тому плані, що я там один із Криму!”, — поділився з дружиною кримський татарин.

Як відомо, росіяни незаконно утримують політв’язня у Тульської області. Родина добиралася до місця несвободи понад два з половиною дні.

Нагадаємо, Сейран Салієв – філолог турецької та кримськотатарської мови. До свого незаконного арешту він працював екскурсоводом та був громадянським журналістом “Кримської солідарності”.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення українського Кримського півострова.

11 жовтня 2017 року в тимчасво окупованому Бахчисараї силовики ФСБ затримали шістьох кримських татар – Тимура Ібрагімова, Марлена (Сулеймана) Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір’яєва та Ернеса Аметова. 

16 вересня 2020 року у Південному окружному військовому суді російського міста Ростов-на-Дону оголосили вирок у другій бахчисарайській справі “Хізб ут-Тахрір”. Кримських мусульман засудили до термінів від 13 до 19 років ув’язнення. Засуджений кримський татарин Сейран Салієв отримав 16 років ув’язнення.

14 березня 2021 року Апеляційний військовий суд у Власисі практично в повному обсязі відмовив захисту у задоволенні скарг, всього у справі відбулося понад 45 судових засідань.

Терміни ув’язнення в колонії суворого режиму Марлену Асанову, Мемету Белялову, Серверу Зекір’яєву, Тимуру Ібрагімову, Серверу Мустафаєву та Едему Смаїлову залишилися без будь-яких змін. Сейрану Салієву суд зняв одне із звинувачень, зменшивши його вирок на один рік – до 15 років колонії.

18 липня 2019 року Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій є заклик до Росії звільнити всіх українських політв’язнів, включаючи фігурантів цієї кримінальної справи.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.

За оцінюванням “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджіхана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter