Політв’язень Сервер Зекір’яєв розповів про тортури у виправній колонії №1 Тульської області

Дата: 20 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Політв’язень, кримський татарин Сервер Зекір’яєв, засуджений до 13 років позбавлення волі, розповів про тортури у виправній колонії №1 Тульської області Росії.

Про це повідомила “Кримська солідарність”.

Сервер Зекір’яєв. Джерело: “Кримська солідарність”

Після етапу із СІЗО Новочеркаська у вересні 2022 року його постійно утримують у ШІЗО, камерах із суворими умовами утримання (рос. – СУС) та приміщеннях камерного типу (ПКТ). Причину цього йому жодного разу офіційно не називали.

Чоловік досі утримується в ПКТ, де стоїть запах аміаку та вуглекислого газу від каналізації. Через це в Зекір’яєва загострилися проблеми з диханням та хронічною серцево-судинною недостатністю.

У камері політв’язня регулярно проводять обшуки під “Собачий вальс”, а листи до рідних, де він просить, щоб до нього допустили адвоката, просто не передають, повідомила дружина Зекір’яєва Зарема.

Близько восьми місяців кримського татарина тримали в камері, на двері якої виходила витяжка лазні. Туди двічі на тиждень відводять купатись ув’язнених. Через це двічі на тиждень з 5-ї ранку до 16-ї вечора в приміщенні стояла волога хмара з випарів зі стійкими запахами засобів гігієни. На все це Зекір’яєв особисто скаржився інспекторам під відеореєстратор, але жодну зі скарг не зафіксували в журналі реєстрації.

Сервер скаржиться на блювоту піною після їжі та тренувань, гіркоту в горлі, постійні запаморочення. Адміністрація колонії на це жодним чином не реагує.

У переведенні з ПКТ кримському татарину неодноразово відмовляли. Лише раз співробітники колонії неофіційно пояснили, що відправили його туди “за спосіб життя”. Чоловіка регулярно називають “терористом”.

Керівництво колонії цілий рік не передає листи рідним Сервера. Він з’ясував це, коли почав отримувати листи від дружини, яка вказувала, що не знає, що відбувається з чоловіком.

За словами Зареми, якщо листи від чоловіка все ж доходили, прохання про адвоката в них було закреслено. У колонії наглядачі неодноразово відмовляли Зекір’яєву у зв’язку з адвокатом та омбудсманом із прав людини.

У політв’язня є низка й інших скарг: на неможливість оформити передплату на пресу, заборону співробітників колонії на побачення, Сервер не бачив сім’ю з вересня 2023 року, після єдиного побачення з ними, а також на зняття власних коштів зі свого рахунку за тюремну форму, яку має закуповувати держава.

Після етапу в чоловіка відібрали релігійну літературу, включно з Кораном, а після переведення до ШІЗО – посилку від рідних на 18 тисяч рублів.

Політв’язень надіслав заяви на ім’я начальника колонії Івана Давиденка зі скаргами на здоров’я, неотримання листів від сім’ї та відмову в переведенні з ПКТ. Відповіді він не отримав.

Дружина Сервера назвала все, що відбувається з ним, “апогеєм пресингу”.

Сервер – дуже м’яка людина, співробітники колонії намагаються тиснути на нього і максимально ізолювати його від дітей та сім’ї, сказала вона.

“Але ця м’якість не пов’язана з його ідеєю, тому що мій чоловік неодноразово говорив, що на захист своєї віри, своєї релігії та своєї позиції він ітиме до кінця. Боротися та захищати все, чим він дорожить”, – розповіла Зарема “Кримській солідарності”.

Нагадаємо, 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні Верховний суд РФ визнав терористичною ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір”. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що тоді рішення Верховний суд РФ  ухвалив необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. На всій території України, зокрема в Автономній Республіці Крим, діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У жовтні 2017 року російські силовики заарештували шістьох жителів Бахчисарая – Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Бєлялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір’яєва та Ернеса Аметова.

16 вересня Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону оголосив вирок затриманим у межах цієї справи кримським татарам. Так, Марлену Асанову присудили 19 років колонії суворого режиму, Мемету Бєлялову – 18, Тимуру Ібрагімову – 17 років, Сейрану Салієву – 16, Серверу Мустафаєву – 14, Серверу Зекір’яєву – 13, Едему Смаїлову – 13. Ернеса Аметова визнано невинуватим і звільнено в залі суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter