Проїзд через КПВВ на адмінкордоні з Кримом буде обмежений ще місяць

Дата: 22 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Контрольні пункти в’їзду-виїзду (КПВВ) на адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Росією Кримом будуть обмежені для проїзду до 22 червня.

Про це інформує Інтерфакс-Україна з посиланням на спікера Державної прикордонної служби Андрія Демченка. 

“Учора Кабінет Міністрів України оприлюднив постанову № 392 про адаптивний вихід з карантину. Відповідно до цієї постанови, внесено зміни до нормативних актів уряду, зокрема і в розпорядження №291, яким регламентується перетин адміністративного кордону і функціонування КПВВ на кордоні з окупованим Кримом. І термін дії цього розпорядження продовжено до 22 червня”, – сказав він.

Речник нагадав, що, відповідно до цього розпорядження, функціонування КПВВ на адмінкордоні з Кримом тимчасово припинено. На окуповану територію можуть потрапити люди, зареєстровані там, а на материкову Україну – особи, прописані за межами окупованої території.

Нагадаємо, 14 березня 2020 уряд України прийняв розпорядження № 291-р, яким ввів обмеження перетину адмінкордону з тимчасово окупованим Кримом.  

Після введених обмежень українські правозахисники звернулись  до РНБО та Міністерства з питань реінтеграції з проханням не ізолювати тимчасово окуповані райони Донеччини, Луганщини та Крим, оскільки це загрожуватиме життю та здоров’ю їхніх мешканців. Після цього уряд дозволив Держприкордонслужбі пропускати українців через адміністративну межу з Кримом в обидва напрямки “за наявності гуманітарних потреб”. 27 березня Росія ввела дзеркальні обмежувальні заходи на Кримському півострові. 

Раніше ZMINA повідомляла про результати соціологічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології. Відповідно до них, 43 % українців вважають, що необхідно пропускати мешканців непідконтрольних українському уряду територій на підконтрольну для лікування коронавірусної хвороби. Ще 20% вважають, що робити це треба в деяких критичних випадках.

З 11 травня в Україні відбувається поетапне зняття карантинних заходів. Проте, відповідно до плану зняття обмежень, оприлюдненого у квітні прем’єр-міністром України, відсутня інформація про відкриття КПВВ. Така ситуація, на переконання експертів, свідчить про те, що тимчасово окуповані території не лежать в полі зору та уваги українського уряду.

У травні правозахисники пояснили, як кримчанам потрапити на материкову Україну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter