Кореспондент “Настоящего Времени” Васюкович виїхав з Білорусі через тиск силовиків

Дата: 17 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Білоруський кореспондент​ видання “Настоящее Время” Роман Васюкович виїхав з країни через тиск з боку силовиків. Зараз журналіст перебуває у Тбілісі. 

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Роман Васюкович. Фото: Роман Васюкович / Facebook

Дуже складно стало працювати журналістам в Білорусі, це не секрет. І або опинитися у в’язниці, або їхати… Пару тижнів тому я отримав чергову повістку до міліції, я пішов разом з адвокатом у відділення – мені пощастило вийти з цього РУВС. Але мені дали зрозуміти, що стежать за моєю роботою, за мною в цілому, за мною як за кореспондентом “Настоящего Времени”. Було очевидно, що якщо не виїхати, то я міг би опинитися в списку тих журналістів, хто потрапив під репресії сьогодні. Одним словом, дали зрозуміти, що можна опинитися в СІЗО“, – зазначив Васюкович.

Суд у Мінську 6 липня оштрафував Романа Васюковича на 870 рублів (близько $ 343) за роботу без акредитації – його звинуватили в порушенні порядку виготовлення та розповсюдження продукції ЗМІ (частина 3 статті 23.5 КоАП). Претензії журналісту пред’явили за ефір програми “Главное” 25 травня.

Акредитація Васюковича була анульована білоруським МЗС 29 серпня 2020 року “на підставі подання Міжвідомчої комісії з безпеки в інформаційній сфері при Раді Безпеки Республіки Білорусь“.

Тоді ж і на тій же підставі були позбавлені акредитації кореспонденти білоруської служби Радіо Свобода, німецького телеканалу ARD, журналісти ВВС, Reuters, AFP, Associated Press і RFi. Більше десятка журналістів на той момент отримали по кілька діб арешту і штрафи за “порушення порядку організації або проведення масових заходів” (стаття 23.34 КоАП). Їх затримували під час виконання їх професійних обов’язків – вони висвітлювали акції протесту після президентських виборів.

Нагадаємо, у грудні 2020 року у Васюковича, який повернувся до Мінська з Києва, прикордонна служба Білорусі вилучила ноутбук та два примірники книги “Білоруський Донбас”, які відправили на експертизу. Пізніше влада Білорусі визнала книгу “екстремістською”. Однією з авторів книги є білоруська журналістка Катерина Андрєєва, яку у лютому 2021 року разом з колегою Дар’єю Чульцовою засудили до двох років колонії через стрім з акції протесту. 

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter