У Білорусі журналіста судитимуть за “роботу без акредитації”

Дата: 03 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Мінського кореспондента видання “Настоящее время” Романа Васюковича судитимуть через “роботу без акредитації”. 2 липня стосовно журналіста склали адмінпротокол за “порушення порядку виготовлення та розповсюдження продукції ЗМІ”. 

Про це повідомляє “Білоруська асоціація журналістів”.

Роман Васюкович

Роману Васюковичу загрожує штраф в розмірі від двадцяти до тридцяти базових величин (від 230 до 345 доларів відповідно). Суд планував розглянути справу 2 липня, однак пізніше журналіст повідомив, що суд перенесли на вівторок, 6 липня. 

Нагадаємо, у грудні 2020 року у Васюковича, який повернувся до Мінська з Києва, прикордонна служба Білорусі вилучила ноутбук та два примірники книги “Білоруський Донбас”, які відправили на експертизу. Пізніше влада Білорусі визнала книгу “екстремістською”. Однією з авторів книги є білоруська журналістка Катерина Андрєєва, яку у лютому 2021 року разом з колегою Дар’єю Чульцовою засудили до двох років колонії через стрім з акції протесту. 

24 березня щодо Васюковича склали протокол за частиною 1 статті 19.11 КоАП (розповсюдження, виготовлення, зберігання, перевезення інформаційної продукції, що містить заклики до екстремістської діяльності). Рішення в його адміністративній справі ще не ухвалене. Під час затримання в аеропорту книжка ще не була визнана екстремістською.

На початку квітня у мінській квартирі Васюковича правоохоронці провели обшуки. За словами журналіста, нічого протизаконного у нього не знайшли, тож нічого не вилучили.

Фото обкладинки: з особистого архіву Романа Васюковича 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter