Білоруські силовики провели обшук у журналіста “Настоящего Времени” Романа Васюковича

Дата: 07 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Мінську силовики провели обшук у кореспондента “Настоящего времени” Романа Васюковича на підставі ст. 174 кримінально-процесуального кодексу республіки – рішення, ухвалені за заявами або повідомленнями про злочин.

За словами журналіста, нічого протизаконного у нього не знайшли, тож нічого не вилучили, пише видання.

Джерело: belsat.eu

7 квітня продовжиться розгляд адміністративної справи щодо Васюковича через наявність у нього примірників книги “Білоруський Донбас”, яку білоруська влада наприкінці березня визнала екстремістською.

Кореспондента “Справжнього Часу” затримали в аеропорту Мінська 11 грудня, коли він повертався з Києва. У нього вилучили ноутбук і два примірники книги авторства журналістів Ігоря Ілляша та Катерини Андрєєвої “Білоруський Донбас” про війну в Україні та ролі білоруських громадян у ній. Техніку повернули, а книги відправили до міністерства інформації Білорусі для “експертизи на екстремізм”.

Щодо Васюковича склали протокол за ч. 1 статті 19.11 КоАП – розповсюдження, виготовлення, зберігання, перевезення інформаційної продукції, що містить заклики до екстремістської діяльності. Рішення по його адміністративній справі досі не ухвалено, після першого розгляду його направили на доопрацювання.

Під час його затримання журналіста в аеропорту книга ще не була визнана екстремістською.

На суді Васюкович сказав, що навіть не читав куплену в Україні книгу, а придбав її лише тому, що авторами значилися його знайомі. Захист журналіста також наголошував на тому, що він не мав на меті поширювати книгу.

Книга “Білоруський Донбас” вийшла влітку 2020 року в Києві й витримала два тиражу. Її співавтор Ігорь Ілляш вважає, що її вирішили визнати екстремістською на “замовлення” Комітету державної безпеки Білорусі, тож експерти навіть не відкривали її, а просто вписали “поширене формулювання, яке є для таких випадків”.

За його словами, висновки експертів про визнання книги екстремістським є абсурдними та безпідставними.

Одна з авторок книжки, журналістка Катерина Андрєєва разом зі своєю колегою Дариною Чульцевою, з осені 2020-го перебувають за ґратами за висвітлення протестів в Білорусі.

Із серпня 2020-го в країні не припиняються акції протесту людей, невдоволених узурпацією влади Олександром Лукашенком. За цей час влада затримала та судила за участь у мітингах тисячі громадян, зокрема й журналістів. Наразі за ґратами в країні перебувають співробітники видань TUT.by, “Белсат” та Пресклубу Білорусь.

Наприкінці минулого року міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter