У Білорусі суд визнав екстремістською та заборонив книгу “Білоруський Донбас”

Дата: 28 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Книгу Катерини Андрєєвої та Ігоря Ілляша “Білоруський Донбас” про російсько-українську війну на сході України суд у Мінську визнав екстремістською і заборонив на території країни. 

Про це повідомляють “Єврорадіо“та “Белсат”, посилаючись на інтерв‘южурналіста Романа Васюковича.

“Визнати дві книги “Білоруський Донбас”, вилучені у громадянина Васюковича Р. І. екстремістськими матеріалами за ознаками розпалювання расової, національної або релігійної ворожнечі, пропаганди винятковості, зверхності або неповноцінності громадян за ознакою їх відношення до расової, національної, релігійної приналежності, пропаганди і публічного демонстрування нацистської символіки або атрибутики, матеріали та інструкції з вибухової справи, які можна використовувати в плануванні і здійсненні терористичних актів шляхом підриву цивільних і (або) військових об’єктів “, — йдеться у постанові суду.

11 грудня 2020 року в аеропорту Мінська з двома примірниками цієї книжки затримали кореспондента телеканалу “Настоящее время” Романа Васюковича, який повертався з Києва. У нього вилучили ноутбук і книжки. Ноутбук згодом повернули, а книжки відправили до Міністерства інформації для “експертизи на екстремізм”.

24 березня щодо Васюковича склали протокол за частиною 1 статті 19.11 КоАП (розповсюдження, виготовлення, зберігання, перевезення інформаційної продукції, що містить заклики до екстремістської діяльності). Рішення в його адміністративній справі ще не ухвалене. Під час затримання в аеропорту книжка ще не була визнана екстремістською.

Нагадаємо, що одна з авторок книжки, журналістка Катерина Андрєєва разом зі своєю колегою Дариною Чульцевою, з осені 2020-го перебувають за ґратами за висвітлення протестів в Білорусі.

Із серпня 2020-го в країні не припиняються акції протесту людей, невдоволених узурпацією влади Олександром Лукашенком. За цей час влада затримала та судила за участь у мітингах тисячі громадян, зокрема й журналістів. Наразі за ґратами в країні перебувають співробітники видань TUT.by, “Белсат” та Пресклубу Білорусь.

Наприкінці минулого року міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі.

Фотографія обкладинки: із відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter