Білоруські експерти знайшли екстремізм в книжці про Донбас, яку писала ув’язнена журналістка

Дата: 25 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі журналісту Роману Васюковичу загрожує штраф до 1450 рублів за “розповсюдження інформаційної продукції, що закликає до екстремістської діяльності”. Йдеться про книжку “Білоруський Донбас”, у якій напередодні обласна експертна комісія з оцінки інформаційних продуктів знайшла ознаки екстремізму.

Про це на сторінці у фейсбуку розповів один з авторів книги Ігор Ілляш. 

Ігор Ілляш презентує книжку “Білоруський Донбас” у посольстві України в Мінську, 2021 рік. Фото: Белсат

Книжку “Білоруський Донбас” написали  журналісти Ігор Ілляш та Катерина Андрєєва, яка наразі перебуває за ґратами. Видання, в якому розповіли про роль білорусів у конфлікті на Сході України, надрукували в Харкові минулого року. 

Автори стверджують, що з часів війни в Афганістані білоруси не брали масової участі в бойових діях, однак на Донбасі вони виявилися третьою за чисельністю національною групою. 

“Ми намагалися зачепити всі аспекти: від історій білорусів з обох боків конфлікту до нелегальної торгівлі державних підприємств із “ЛНР” і “ДНР”, від методів роботи силовиків до інформаційної стратегії білоруської влади”,розповідали автори після виходу книжки.

Мінська експертна комісія, яка перевіряла видання, не уточнила, які саме фрагменти містять “ознаки екстремізму”. Ілляш повідомив у фейсбуку, що не отримував жодних висновків, а тому також не знає, в чому виявили порушення законів Білорусі. 

Ігор Ілляш та Катерина Андрєєва. Фото: з відкритих джерел

“Я майже не сумнівався, що рано чи пізно “Білоруський Донбас” може опинитися під забороною в Білорусі. Це абсолютно логічно, адже йдеться про незручну для режиму Лукашенка правду. Із 2014 до 2020 року міжнародна політика офіційного Мінська будувалася на міфі про рівновіддалений нейтралітет Лукашенка, на твердженні, що Білорусь є “донором стабільності й безпеки” в регіоні. Хоча насправді політика Лукашенка щодо конфлікту на Донбасі – це одна суцільна брехня”, – зазначив він.

Також Ілляш розповів, що книжки, за розповсюдження яких журналіст Васюкович має сплатити штраф, він віз для нього та Андрєєвої. 

“Ми з моменту видання книги жодного разу не тримали її в руках. На митниці Рому зупинили й відправили на посилений огляд. У підсумку книжки й ноутбук конфіскували. Ноутбук недавно Ромі повернули, а от книги – ні”, – запевнив він.

Нагадаємо, що одну з авторок книжки журналістку Катерину Андрєєву разом з її колегою Дариною Чульцевою нещодавно відправили за ґрати на два роки за стрім розгону мирних демонстрантів. 

Із серпня 2020-го в країні не припиняються акції протесту людей, невдоволених узурпацією влади Олександром Лукашенком. За цей час влада затримала та судила за участь у мітингах тисячі громадян, зокрема й журналістів. Наразі за ґратами в країні перебувають співробітники видань TUT.by, “Белсат” та Пресклубу Білорусь.

Наприкінці минулого року міжнародна організація “Репортери без кордонів” назвала Білорусь найнебезпечнішою країною для журналістів у Європі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter