Контрактника ЗСУ, якого гомофоби цькували під час бойового чергування, повернули до його частини

Дата: 22 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Солдата контрактної служби Владислава Матвєєва, який напередодні розповів про цькування співслужбовців через те, що він гей, відправили до пункту постійної дислокації в Одеській області. Рішення щодо цього, за словами хлопця, ухвалили на рівні вищого командування, щоб він був у безпеці. 

Про це солдат розповів ZMINA.

Владислав. Фото, надане солдатом

Владислав служить в Одеській області вже понад два роки, а інцидент із цькуванням трапився під час бойового чергування, яке він ніс у Запорізькій області. Після розголосу історії Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до Міноборони, щоб там узяли під контроль розслідування випадку. Омбудсман також попросила керівництво вжити заходів, щоб надалі не допускати дискримінації в ЗСУ через сексуальну орієнтацію.

За словами Владислава, з ним уже зв’язались із Генерального штабу, а з автобуса, який привіз солдата назад до частини на Одещині, його особисто зустрічав головний спеціаліст групи військово-соціальної роботи ВМС ЗС України Олег Найда. Наразі хлопець почувається в безпеці.

Рідні, які дізналися про орієнтацію контрактника внаслідок інциденту, прийняли його: “Сказали, що люблять мене таким, яким я є”. 

Раніше Владислав розповів ZMINA, що одного дня співслужбовці попросили в нього телефон, щоб подзвонити, а натомість нишпорили в пристрої, вкрали приватні знімки та цькували за те, що він гей. Солдата привселюдно називали “п*дором” на шикуванні та під час обіду, а керівництво не реагувало на це попри рапорт, у якому той вказав імена шести своїх кривдників та обставини інциденту.

У відповідь на заяви його відселили від інших. 

Фото: Getty Images

Військова дисципліна зобов’язує кожного військовослужбовця дотримуватися визначених статутами Збройних сил України правил відносин, зокрема виявляти повагу до командирів і один до одного, поводитися з гідністю й честю, а також не допускати самому і стримувати інших від негідних вчинків.

Щоб захистити свої права в разі дискримінації, військові мають декілька механізмів, які в разі ігнорування випадку командуванням допоможуть навіть вимагати призначення спеціальної перевірки в частині, де трапився інцидент. 

Нагадаємо, що восени, після втручання правозахисників, сержант, який публічно назвав солдата “п*дором”, вибачився перед ним та отримав догану від керівництва.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter