Компанія Ілона Маска відмовляється фінансувати послуги Starlink в Україні — ЗМІ

Дата: 14 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Компанія Ілона Маска SpaceX заявила, що відмовляється фінансувати служби супутникового зв’язку Starlink в Україні.

Про це йдеться в листі SpaceX до Пентагону, який цитує CNN.

Джерело: AFP/Getty Images

У листі зазначено, що компанія Маска “більше не може продовжувати фінансувати сервіс Starlink, як це було раніше”.

Також у ньому міститься прохання до Пентагону взяти на себе фінансування урядового та військового використання Україною системи Starlink. За твердженням SpaceX, це коштуватиме понад 120 млн доларів до кінця року і близько 400 млн доларів протягом наступних 12 місяців.

“Ми не в змозі надалі дарувати термінали Україні або фінансувати існуючі термінали протягом невизначеного періоду часу”, — наголосив у листі директор з державних продажів SpaceX.

За інформацією CNN, серед документів SpaceX, надісланих до Пентагону, є прямий запит до Ілона Маска, зроблений в липні головнокомандувачем Збройних сил України Валерієм Залужним, про надання ще майже 8 тисяч терміналів Starlink.

Станом на жовтень, компанія Маска передала Україні близько 20 тисяч одиниць супутникового зв’язку Starlink. Маск заявив, що “операція обійшлася SpaceX у 80 мільйонів доларів і перевищить 100 мільйонів доларів до кінця року”.

Раніше стало відомо, що Маск відхилив запит України на розширення його супутникового сервісу Starlink на територію окупованого Росією Криму. Причина такого рішення – нібито побоювання, що спроба деокупації півострова може призвести до ядерної війни.

Раніше Маск на своїй сторінці у твіттері запропонував “мирний план” щодо України та Росії. Одна з його пропозицій – залишити Крим РФ, оскільки “Хрущов був неправий”.

Згодом гендиректор SpaceX виклав нове опитування, що стосувалося не лише належності тимчасово окупованого Криму, але й Донбасу. За цю позицію він отримав багато негативних відгуків і навіть відвертого хейту в соцмережах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter