Ілон Маск заблокував використання систем Starlink у Криму

Дата: 12 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Генеральний директор компанії SpaceX Ілон Маск відхилив запит України на розширення його супутникового сервісу Starlink на територію окупованого Росією Криму.

Причина такого рішення – нібито побоювання, що спроба деокупації півострова може призвести до ядерної війни, пише Businessinsider.

Ілон Маск. Джерело: dpa

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, у лютому 2022 року, Маск разом з урядом США передав українському уряду тисячі систем Starlink. Це дало українським військовим можливість підтримувати зв’язок у так званих мертвих зонах.

Водночас через низьку енергозатратність супутникових приймачів Starlink Збройні сили України могли під’єднуватися до розвідувальних дронів та отримувати інформацію про переміщення росіян у реальному часі й завдавати точних ударів, пише Yahoo News.

Проте нещодавно видання Financial Times повідомило, що сервіс зазнає серйозних перебоїв на лінії фронту. Деякі експерти припускають, що Starlink вимкнули на окупованих РФ територіях, можливо, щоб запобігти використанню сервісу росіянами.

Сам Маск у своєму твіттері зазначив, що не може коментувати події фронті, адже “ця інформація є секретною”.

Коментарів щодо цієї ситуації від SpaceX і Міноборони України станом на момент публікації новини не було.

Водночас у розмові з політичним аналітиком Eurasia Group Яном Бреммером наприкінці вересня Маск нібито зазначив, що українське Міністерство оборони просило його під’єднати Starlink в окупованому Криму. За словами аналітика, гендиректор SpaceX “відмовився з огляду на потенційну ескалацію”.

Бреммер стверджує, що в розмові з ним Маск сказав, що нещодавно спілкувався з президентом Володимиром Путіним, щоб упевнитися, що той “готовий до перемовин”. У розмові російський диктатор нібито погрожував застосувати ядерну зброю, якщо Україна спробує звільнити півострів, який РФ використовує як базу для своїх військово-морських сил у Чорному морі.

Сам Маск прямо заперечив цю інформацію, написавши 11 жовтня на своїй сторінці у твіттері, що розмовляв з Путіним лише один раз, близько 18 місяців тому. Темою бесіди “був космос”.

Попри це Бреммер наполягає на тому, що Маск нібито сказав йому, що “мав безпосередню розмову з Путіним і Кремлем щодо України”.

Раніше Маск на своїй сторінці у твіттері запропонував “мирний план” щодо України та Росії. Одна з його пропозицій – залишити Крим РФ, оскільки “Хрущов був неправий”.

Згодом гендиректор SpaceX виклав нове опитування, що стосувалося не лише належності тимчасово окупованого Криму, але й Донбасу. За цю позицію він отримав багато негативних відгуків і навіть відвертого хейту в соцмережах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter