Маск пропонує своїм твіттер-фоловерам опитування з російськими наративами

Дата: 03 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Очільник Tesla Ілон Маск запропонував фоловерам на своїй твіттер-сторінці, в якому виклав свою позицію щодо розв’язання питання належності тимчасово окупованого Росією Криму.

Про це йдеться на твіттер-сторінці Ілона Маска. 

У дописі він викладає своє бачення того, як досягти “миру між Україною та Росією” без урахування реального стану речей,

“Мир між Україною та Росією:

– Повторні вибори в анексованих регіонах під наглядом ООН. Росія йде, якщо на те буде воля народу.

– Крим формально входить до складу Росії, як це було з 1783 року (до помилки Хрущова).

– Водопостачання Криму забезпечено”, – написав Маск.

На такий допис радник голови Офісу президента Михайло Подоляк запропонував своє опитування.

“Україна звільняє свої території. Включно з анексованим Кримом. Росія проходить демілітаризацію та обов’язкову денуклеаризацію і більше не може загрожувати іншим. Воєнні злочинці піддаються міжнародному трибуналу”, – мовиться на сторінці Подоляка. 

Згодом Маск виклав нове опитування, що стосувалося не лише належності тимчасово окупованого Криму, але й Донбасу.

“Давайте спробуймо так: воля людей, які живуть на Донбасі та в Криму, має вирішити, будуть вони частиною Росії чи України” – написав він.

Нагадаємо, у лютому 2014 року в Криму з’явилися озброєні люди у формі без розпізнавальних знаків. Вони захопили будівлю Верховної Ради Криму, сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об’єкти та блокували дії українських військ. Росія спочатку відмовлялася офіційно визнавати їх своїми військовослужбовцями, та згодом президент країни Володимир Путін заявив, що це були російські військові.
 
Установивши контроль над Автономною Республікою Крим та містом Севастополем, Російська Федерація розпочала в такий спосіб міжнародний збройний конфлікт, що триває досі. Відповідно до міжнародного гуманітарного права, Крим вважається окупованою територією, а його мешканці перебувають під спеціальним захистом.
 
16 березня 2014 року на території АР Крим і Севастополя відбувся невизнаний більшістю країн світу “референдум” про статус півострова. За його результатами РФ долучила півострів до свого складу. УкраїнаЄвропейський Союз та США не визнали результатів голосування на “референдумі”.
 
Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними, засудивши дії Росії. 2014 року Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції №68/262 закликала всі держави, міжнародні організації та спеціальні установи “не визнавати жодних змін статусу автономії в Україні та м. Севастополя на підставі “референдуму” й утриматися від будь-яких дій або поведінки, що можуть бути інтерпретовані як визнання будь-якої зміни статусу”.
 
Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія не визнає своїх зобов’язань з міжнародного гуманітарного права відповідно до свого статусу країни-окупанта. Вона також заперечує анексію півострова та називає це “відновленням історичної справедливості”.

Український парламент офіційно оголосив датою початку тимчасової окупації Криму Росією 20 лютого 2014 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter