Комітет з питань соцполітики та захисту прав ветеранів підтримав законопроєкт про реєстровані партнерства

Дата: 09 Червня 2023
A+ A- Підписатися

9 червня, у пʼятницю, Комітет соціальної політики і захисту прав ветеранів рекомендував ухвалити законопроєкт №9103 про реєстровані партнерства в першому читанні. Він став четвертим комітетом Верховної Ради України, хто ухвалив таке рішення.

Про це повідомила нардепка та ініціаторка законопроєкту Інна Совсун.

Фото: Віталій Носач, РБК-Україна

Так, підтримали законопроєкт п’ять нардепів, утрималися – троє. Були відсутні двоє. Проти не проголосував ніхто.

“Дякую колегам за підтримку, це чудові новини, працюймо далі”, – написала вона.

На засідання онлайн підʼєдналися з фронту двоє ЛГБТ-військових – відкритий гей Олег та голова громадської організації “Українські ЛГБТ-військові за рівні права” Віктор Пилипенко, які висловилися за актуальність законопроєкту для держави.

“На комітеті була присутня також народна депутатка Юлія Тимошенко від партії “Батьківщина”, що утрималася від голосування, але і не голосувала проти законопроєкту. Маємо надію, що Юлія Володимирівна таки колись підтримає ЛГБТ-захисників нашої Батьківщини”, – зазначили в громадській організації. 

Нагадаємо, що 7 березня до Верховної Ради подали законопроєкт про реєстровані цивільні партнерства. Якщо його ухвалять, то укласти реєстроване партнерство зможуть як одностатеві, так і різностатеві пари. Зокрема, під час повномасштабної війни, на важливості цієї можливості наголошували ЛГБТ-військові. 

7 квітня цей законопроєкт розглянув Комітет молоді та спорту. Троє членів комітету проголосували за, один – проти та ще один утримався. 

Після цього, 2 травня, у вівторок, Комітет з питань європейської інтеграції одноголосно підтримав законопроєкт №9103 “Про інститут реєстрованих партнерств”. За проголосували всі шість членів комітету. 

А 12 травня законопроєкт підтримав і комітет з питань цифрової трансформації.

Водночас Міністерство оборони України не підтримує законопроєкт “Про інститут реєстрованих партнерств”. У відповіді авторства міністра Олексія Резнікова йдеться, зокрема, про те, що “законопроєкт прирівнює реєстроване партнерство до шлюбу” всупереч Конституції, однак це не так. 

Тим часом ЛГБТ-військові запросили Міноборони та міністра Олексія Резнікова на спільну зустріч у зв’язку з рішенням міністерства не підтримувати законопроєкт.

Читайте також: Цивільні партнерства: що це таке, для кого вони та чому важливо ухвалити закон

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter