Військові ЛГБТ запрошують міністра Резнікова на зустріч, говоритимуть про реєстровані партнерства

Дата: 22 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Військові ЛГБТ+ запрошують Міністерство оборони та міністра оборони Олексія Резнікова на спільну зустріч у зв’язку з рішенням міністерства не підтримувати законопроєкт 9103 про реєстровані партнерства.

Про це очільник громадського об’єднання “Українські ЛГБТ+ військові за рівні права”, військовослужбовець 72-ї механізованої бригади, молодший сержант Віктор Пилипенко повідомив на фейсбук-сторінці об’єднання .

За його словами, запрошення зроблено саме від імені цього громадського об’єднання і пов’язано з тезами, якими МОУ обґрунтувало пропозицію не підтримувати ухвалення закону про реєстровані партнерства.

Зокрема, у документі вказано, що у Міноборони відсутні дані про “тисячі ЛГБТ+ військових” в українській армії і ця інформація “потребує додаткового вивчення”.

У відповідь на це твердження Пилипенко зауважує, що його об’єднання налічує понад 300 ЛГБТ+ військових, серед них близько 100 – відкриті у власній ідентичності. Частина з них захищає Україну на полі бою з 2014 року.

“У нашій спільноті склалося близько 20 пар, де обоє із партнерів чи партнерок – військові. Є чимало пар, де один із партнерів – цивільна людина. І це ми говоримо лише про тих ЛГБТ+ військових, які мають активну соціальну позицію та вирішили долучитись до нашого об’єднання. ЛГБТ+ людей в ЗСУ та НГУ значно більше”, – наголошує Пилипенко.

Він посилається статистичне дослідження Ipsos Group S.A., згідно з яким в українському суспільстві частка ЛГБТ+ людей налічує від 5% до 10%, як і в будь-якій країні. За даними різних досліджень від 2% до 7% серед загальної кількості людей в ЗСУ/НГУ можуть бути представниками спільноти військових геїв, бісексуалів, лесбійок, транс*персон, небінарних та квір осіб.

“Більшість з них закриті з причини гомофобії та дискримінації всередині Збройних Сил та українського суспільства, яка все ще існує та заважає виконувати свої військові обов’язки належним чином. Ці тисячі людей не відкриваються, адже бояться за власну безпеку та беззахисність у випадку гомофобних нападів, які все ще відбуваються під час війни”, – пише Пилипенко.

Він наводить, як приклад, нещодавній випадок, коли матері одного з ЛГБТ-військових Павла Лагойди погрожували спалити будинок за те, що син є ЛГБТ+ представником та військовослужбовцем.

“Павло служить разом зі своїм партнером Владиславом, який також є військовим. Нещодавно вони заручилися, адже розуміють усі ризики: війна може завдати шкоди здоровʼю комусь із пари. Ба більше – забрати життя. Однак, юридично перед державою, пара одне одному – ніхто”, – зауважує Пилипенко.

Він також спростовує тезу Міноборони про те, що “законопроєкт прирівнює реєстроване партнерство до шлюбу” всупереч Конституції. Адже у пункті 2 статті 1 проєкту закону зазначено, що “реєстроване партнерство не є шлюбом та не є перешкодою для укладення шлюбу між реєстрованими партнерами за умови дотримання інших вимог, встановленим законодавством України”.

За словами Пилипенка, українці готові до партнерств. Про це, зокрема, говорять результати дослідження ГО “Наш Світ” проведеного під час повномасштабної війни. Вони показують, що 82% українців підтримує участь ЛГБТ+ спільноти у боротьбі з російською агресією, а 64% вважають, що спільнота повинна мати рівні права з іншими громадянами. В першу чергу, це стосується права на партнерство.

“Наші світові партнери – США, Німеччина, Франція, Австралія, Нідерланди, Данія, Канада та інші, які надають нам таку життєвонеобхідно військову допомогу – це країни, які захищають права ЛГБТ+ спільноти на найвищому рівні. Зокрема, серед власних військових структур. Україна має показати нашим міжнародним партнерам, що наша країна – це повноцінна демократія. Без підтримки законопроєкту 9103 та наданню наших захисникам базових прав людини досягти цього складно”, – закликає військовий та ЛГБТ-активіст.

Він підкреслює, що представники його об’єднання готові провести зустріч з міністром та міністерством в будь-якому зручному для них форматі (онлайн, офлайн чи комбіновано) та в будь-який можливий для запрошеної сторони час.

Очікуємо відповідь на це звернення поштою на скриньку info@lgbtmilitary.org.ua найближчим часом.

Нагадуємо, цього тижня стало відомо, що Міністерство оборони України не підтримує законопроєкт  №9103 “Про інститут реєстрованих партнерств”, у разі ухвалення якого реєстроване партнерство зможуть укласти як одностатеві, так і різностатеві пари. 

Раніше законопроєкт №9103 підтримав парламентський Комітет молоді та спорту, члени якого вважають створення нового інституту цивільних партнерств “важливим кроком на шляху до європейської інтеграції України”. Підтримує ініціативу й Міністерство фінансів та Держприкордонслужба, а проти виступає, наприклад, Державна міграційна служба та Рада церков

Нагадаємо, що в ЄСПЛ перебуває справа гей-пари з України, яка поскаржилася на неможливість укласти шлюб на батьківщині. Заперечувати дискримінацію в ній буде складно, бо в практиці суду є чимало подібних справ, у яких визнавали порушення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter