Рада Церков учергове виступила проти реєстрованого партнерства

Дата: 28 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій звернулася до голови Верховної Ради, виступивши проти чергової спроби легалізації в Україні реєстрованих партнерств. Суперечки зʼявилися на тлі реєстрації законопроєкту №9103, який передбачає реєстрацію в певному порядку добровільного сімейного союзу двох повнолітніх осіб однієї або різної статі відповідно до норм Сімейного кодексу.

Про це йдеться в заяві ВРЦіРО.

Ілюстративне зображення. Фото: Getty Images

“Можемо прогнозувати, що у випадку ухвалення законопроєкту наступним кроком лобістів одностатевих відносин стане ініціювання можливості усиновлення дітей одностатевими парами, з усіма вкрай негативними наслідками для формування особистості таких дітей та з позбавленням їх природного права на виховання у повноцінній сім’ї – маючи і батька, і матір”, – йдеться у зверненні.

ВРЦіРО також вважає неприпустимими будь-які законодавчі ініціативи, які “несуть загрози як для інституту сім’ї, так і для ціннісних підвалин українського суспільства в цілому, його моральних і духовних засад”.

Крім того, на переконання Ради Церков, легалізація одностатевих реєстрованих партнерств жодним чином не сприятиме подоланню демографічної кризи, зокрема через нібито природну неспроможність одностатевих пар до народження дітей.

Тим часом координатор з політики та законодавства Національного ЛГБТІ-консорціуму #LGBTI_PRO Святослав Шеремет наголосив, що реєстровані партнерства, навпаки, зміцнять готовність до материнства чи батьківства. 

“Основне “але” – ніби партнерства зашкодять демографії. Не нашкодять, а покращать. Можливість укласти партнерство є мотивом залишатися в країні, неможливість – мотивом виїхати туди, де це можливо. При цьому і лесбійки, і геї, і особливо бісексуальні люди мають власних дітей (близько 16% від загалу ЛГБТ), і чим далі в майбутнє – тим цей відсоток вищий”, – зазначив він.  

Раніше ZMINA писала, що 7 березня до Верховної Ради подали законопроєкт про реєстровані цивільні партнерства. Якщо його ухвалять, то укласти реєстроване партнерство зможуть як одностатеві, так і різностатеві пари. Зокрема, під час повномасштабної війни, на важливості цієї можливості наголошували ЛГБТ-військові. 

Нагадаємо, що 26 жовтня українські ЛГБТ-організації звернулися до Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з пропозицією пошуку компромісу в комунікації. Очільники організацій, що підписали листа, наголошували, що вони досі стикаються з відвертим несприйняттям з боку вірян, дискримінацією та порушенням фундаментальних прав людини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter