Українські ЛГБТ-організації звернулися до Ради церков з відкритим листом та закликом до діалогу

Дата: 26 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У середу, 26 жовтня, українські ЛГБТ-організації звернулися до Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій з пропозицією пошуку компромісу в комунікації. Очільники організацій, що підписали листа, наголошують, що вони досі стикаються з відвертим несприйняттям з боку вірян, дискримінацією та порушенням фундаментальних прав людини. 

Текст звернення опублікували на фейсбук-сторінці правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ”. 

Фото: The Village Україна

“Ми з вами представляємо не взаємовиключні спільноти: серед ЛГБТК-українців є представники всіх ваших конфесій, а серед ваших вірян не бракує ЛГБТК-людей. Ми всі є частиною української нації – не ворогами, а співвітчизниками, які в цей важкий час разом боронять від спільного ворога саме існування та вільне європейське майбутнє нашої країни”, йдеться в листі.

Автори звернення наголосили, що не збираються нав’язувати вірянам свої погляди та повністю підтримують їхнє право на свободу сумління та віросповідання.

Зокрема, ЛГБТ-спільнота не виступає проти криміналізації злочинів ненависті за ознакою релігії, що вже передбачено в чинному Кримінальному кодексі України, тоді як ВРЦіРО та її окремі учасники виступають проти аналогічної криміналізації злочинів ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Крім того, підписанти зазначили, що жодним чином не заперечують права сповідувати традиційні для вірян визначення понять сім’ї та шлюбу і взагалі не збираються втручатись у питання внутрішньоцерковного життя. 

“Нам дуже шкода, що ви використовуєте свій вплив на українське суспільство і політиків з метою не допустити легалізації в Україні не тільки одностатевих шлюбів, але навіть обмеженого реєстрованого партнерства для одностатевих пар, що давно вже стало стандартом сучасного вільного світу в цілому і Європейського Союзу зокрема”, додали в листі.

Також у зверненні йдеться про те, що ЛГБТ-українки та українці, які зараз захищають свою країну від російської агресії, заслуговують на рівність та повагу до своїх прав. 

“Ми просимо вас зустрітися, познайомитися з реальною українською ЛГБТК-спільнотою, а не фантастичними вигадками посіпак Русского міра, почати діалог з нами й знайти взаємоприйнятні рішення як це відбувається в тому світі, частиною якого вже стала Україна”, додали ЛГБТ-активісти. 

Примітно, що Уповноважений Верховної Ради України з прав людини готовий надати свій офіс і всі потрібні технічні можливості для організації такої зустрічі в будь-якому форматі. 

Раніше ZMINA писала, що, згідно з результатами дослідження “Українське суспільство та ЛГБТ напередодні великої війни”, понад половину українців підтримують доповнення законодавства забороною дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, а також забороною розпалювання ворожнечі щодо ЛГБТ.

Нагадаємо, що ще в серпні президент України Володимир Зеленський звернувся до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням розглянути питання надання можливості реєстрації цивільних партнерств ЛГБТ-людям.

Читайте також: Не прайдами єдиними: чим займаються ЛГБТ-організації під час повномасштабної війни

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter