Комітет з питань євроінтеграції одноголосно підтримав законопроєкт про реєстровані партнерства

Дата: 02 Травня 2023
A+ A- Підписатися

2 травня, у вівторок, Комітет з питань європейської інтеграції одноголосно підтримав законопроєкт №9103 “Про інститут реєстрованих партнерств”. За проголосували всі шість членів комітету. 

Про це повідомила нардепка та ініціаторка законопроєкту Інна Совсун

Фото з відкритих джерел

“Законопроєкт “Про інститут реєстрованих партнерств” підтримав другий комітет – Комітет з питань європейської інтеграції! За: шість – Мезенцева, Галайчук, Вінтонюк, Наливайченко, Климпуш-Цинцадзе, Любота. Рішення комітету – підтримати законопроєкт № 9103 одноголосно! Дякую колегам за підтримку”, – написала вона.

Тим часом у правозахисному ЛГБТ-Центрі “Наш світ” наголосили, що запровадження інституту реєстрованого цивільного партнерства для одностатевих пар, яке надало б їм основні подружні права, не є офіційною вимогою ЄС, однак є дуже важливим кроком на шляху європейської інтеграції України.

“Це ясно і чітко декларує позицію нашої держави, яка стовідсотково збігається з позицією керівництва та переважної більшості країн ЄС і гарантує, що Україна в складі цього союзу не спричинятиме йому додаткові проблеми, як деякі його чинні члени. Відмова від ухвалення такого закону, навпаки, продемонструє, що Україна досі залишається “гібридною” напівдемократичною державою, яка ще не готова жити за стандартами сучасного вільного світу”, – пояснили в “Нашому світі”.

Раніше ZMINA писала, що 7 квітня, у пʼятницю, цей законопроєкт розглянув Комітет молоді та спорту. Троє членів комітету проголосували за, один – проти та ще один утримався. 

Нагадаємо, що 7 березня до Верховної Ради подали законопроєкт про реєстровані цивільні партнерства. Якщо його ухвалять, то укласти реєстроване партнерство зможуть як одностатеві, так і різностатеві пари. Зокрема, під час повномасштабної війни, на важливості цієї можливості наголошували ЛГБТ-військові. 

Відомо, що Міністерство оборони України не підтримує законопроєкт “Про інститут реєстрованих партнерств”. У відповіді авторства міністра Олексія Резнікова йдеться, зокрема, про те, що “законопроєкт прирівнює реєстроване партнерство до шлюбу” всупереч Конституції, однак це не так. 

Тим часом ЛГБТ-військові запросили Міноборони та міністра Олексія Резнікова на спільну зустріч у зв’язку з рішенням міністерства не підтримувати законопроєкт.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter