Комітет Генасамблеї ООН ухвалив проєкт посиленої кримської резолюції: як голосували країни

Дата: 18 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН на засіданні 17 листопада схвалив проєкт посиленої резолюції “Ситуація з правами людини в тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, Україна”.

Про це повідомили очільник МЗС Дмитро Кулеба та голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Кулеба привітав ухвалення проєкту та відзначив, що у документі вперше зафіксована підтримка Кримської платформи

Проєкт резолюції закликає Росію звільнити українських політв’язнів, забезпечити права кримськотатарського народу.

“Я вдячний всім державам–членам ООН, які підтримали цей важливий проєкт резолюції. Його схвалення на сесії ГА ООН в грудні дозволить додатково консолідувати міжнародну підтримку України на шляху до відновлення нашої територіальної цілісності”, – написав міністр у своєму твіттері.

За словами правозахисниці Ольги Скрипник, спільними зусиллями правозахисників, МЗС України, іноземних партнерів до тексту резолюції внесли нові імена бранців Кремля. Поряд із Сервером Мустафаєвим та Уміром-Усеіном Куку у тексті тепер міститься Галина Довгопола, Владислав Єсипенко та Наріман Джелял.

В цілому до таких текстів зазвичай не вносять імен, а Україна вже не перший рік добивається включення нових імен.

Документ підтримали 64 країни, 93 утрималися і 20 проголосували проти, а саме: Вірменія, Білорусь, Камбоджа, Китай, Куба, КНДР, Еритрея, Індія, Іран, Казахстан, Киргизстан, Малі, Нікарагуа, Філіппіни, Російська Федерація, Сербія, Судан, Сирія, Венесуела і Зімбабве

Торік проєкт кримської резолюції підтримали 63 країни, 22 були проти, 85 утрималися.

Нагадаємо, 2020 року Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш оприлюднив три доповіді про порушення прав людини в Криму. В останній з них, зокрема, мовиться про тортури і жорстоке поводження з боку співробітників ФСБ, безкарність причетних до насильницьких зникнень людей, втручання в професійну діяльність журналістів, примусові переміщення й депортацію з Криму населення тощо.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров раніше стверджував, що розмови про порушення прав людини в окупованому Криму – це вигадка.

Під час виступу на загальних дебатах 76-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у вересні президент України Володимир Зеленський подякував 46 державам та міжнародним організаціям, які взяли участь у першому саміті Кримської платформи. Водночас він згадав, що ООН проігнорувала цей майданчик.

Раніше ZMINA зібрала всі кримські резолюції, які ухвалила Генеральна Асамблея ООН, і проаналізувала, як світ підтримував Україну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter