Зеленський у ООН закликав світ допомогти звільнити 450 бранців Кремля

Дата: 23 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Під час свого виступу на Генасамблеї ООН президент Володимир Зеленський розповів, що розраховує на підтримку міжнародної спільноти у питанні звільнення близько 450 українців, яких незаконно утримують на тимчасово окупованих територіях Донбасу та Криму. 

Текст промови опублікували на сайті Офісу президента. 

Зеленський розпочав виступ зі слів “Пора прокидатись”, процитувавши заклик Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша до світових лідерів. При цьому він додав, що Україна й не засинала, адже це складно зробити під звуки пострілів:

“Пора прокидатись? Чесно – Україна не засинала. Це складно зробити під звуки вибухів, під звуки пострілів, які лунають на нашому окупованому Донбасі восьмий рік поспіль. У 2019 році з цієї трибуни я сказав: війна в Україні – це понад 13 тисяч загиблих. 30 тисяч поранених. Уявіть: півтора мільйона людей змушені покинути свої домівки. Щороку ці цифри звучать в ООН з однією лише поправкою – щороку ці цифри, на жаль, зростають”.

Президент згадав у виступі ім’я Нарімана Джелялова, затриманого на початку вересня російськими силовиками у Криму. Його разом з ще чотирма кримськими татарами звинуватили у диверсії на замовлення Головного управління розвідки українського Міноборони та Меджлісу. 

“Ось вам ціна свободи, ось вам ціна боротьби за свої за права, за права людини. Я дуже розраховую на підтримку міжнародної спільноти у питанні його звільнення та звільнення близько 450 українців”, – сказав Зеленський. 

Під час виступу президент цитував слова Леоніда Кравчука, які той сказав на 46-й Генасамблеї ООНі Коли б усі, хто має вплив, щиро підтримали миролюбні зусилля світової співдружності, сьогодні на афганській землі не вибухали б снаряди, автоматні черги не тероризували б мирне населення., та слова очільника РФ Володимира Путіна з його так званої “мюнхенської промови”і Это может привести к обрушению всей архитектуры международных отношений. Тогда у нас действительно не останется никаких правил, кроме права сильного. Это будет мир, в котором вместо коллективной работы будет главенствовать эгоизм, мир, в котором будет всё больше и больше диктата, и всё меньше равноправия, меньше реальной демократии и свободы. Ведь что такое государственный суверенитет? Это прежде всего вопрос свободы, свободного выбора своей судьбы для каждого человека, для народа, для государства

Фото: Офіс президента

“У 1945 році в Криму відбулась Ялтинська конференція, де закладалися нові основи світового порядку й було вирішено провести першу Конференцію зі створення ООН. І Ялта, і Крим восьмий рік окуповані. Як ми хочемо оживити ООН, якщо місце, де зароджувалась ідея ООН, окуповане постійним членом Ради Безпеки ООН?”, – запитував він. 

У своїй промові президент згадав й про проблему розподілу вакцин від коронавірусу у світі, порівнявши цей процес з розподілом рятувальних шлюпок, і назвав ліки знаряддям для дискримінації, про ситуацію в Афганістані, а також про проблему екології, зокрема у Криму:

“У цьому контексті Крим потребує уваги ООН ще більше. Із унікальної природи зробили військову базу. Замість фауни й флори там флот і солдати. А в душах кримчан протилежна для світу проблема – не глобальне потепління, а глобальне спустошення”.

Окремо Зеленський подякував країнам та міжнародним організаціям, які брали участь у першому саміті Кримської платформи про деокупацію Криму. Він назвав цей крок показником справжньої відданості принципам ООН. 

Нагадаємо, що напередодні Зеленський передав Генеральному секретарю ООН список майже 450 бранців Кремля. Питання їхнього звільнення, як переконував президент, гальмує Росія. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter