Зеленський передав генсеку ООН список з іменами майже 450 бранців Кремля

Дата: 22 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У межах участі в 76-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку президент України Володимир Зеленський передав генеральному секретарю організації Антоніо Гутеррішу список майже 450 бранців Кремля. 

Про це повідомили в Офісі президента. 

Фото: Офіс президента

До списку потрапили українці, яких Росія утримує на своїй території, в окупованому Криму та на Донбасі. Зеленський просить, щоб Гутерріш посприяв їхньому визволенню. 

Розповів президент і про зрив домовленостей щодо припинення вогню на сході. 

“Україна підтримала торік ваш заклик до глобального припинення вогню. Попри всі наші мирні зусилля обстріли українських позицій тривають”, – сказав Зеленський. 

Під час зустрічі він також нагадав про саміт Кримської платформи, що відбувся наприкінці серпня в Києві. Зеленський сподівається на всебічну підтримку роботи цієї ініціативи з боку ООН:

“Досягнення кінцевої мети Кримської платформи – повернення Криму – відновить повагу до Статуту ООН. Вважаю, що сприяти виконанню рішень Кримської платформи є обов’язком організації”.

На початку вересня Зеленський також передав список із 450 імен українських полонених президенту США Джо Байдену

Бойовики на Донбасі та російські окупанти в Криму регулярно затримують, а потім звинувачують, наприклад, у шпигунстві чи екстремізмі невинуватих людей. За даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, в РФ та на окупованих територіях у неволі перебуває 405 українців, серед яких 44 військовослужбовці та 30 жінок.

За даними українських правозахисників, усього у в’язницях РФ та тимчасово окупованого Криму незаконно утримують щонайменше 111 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 

Питання їхнього звільнення, як переконує президент Зеленський, гальмує Росія. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter