Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про мілітаризацію Криму

Дата: 07 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

7 грудня Генеральна асамблея ООН під час засідання підтримала проєкт посиленої резолюції України №75/29 щодо російської мілітаризації Криму.

Про це інформує постійне представництво України в ООН на своїй твіттер-сторінці.

Резолюцію підтримали 63 країни, утрималися 62, проти проголосували 17 країн, а саме: Китай, Вірменія, Білорусь, Камбоджа, Куба, Північна Корея, Іран, Киргизстан, Лаос, М’янма, Нікарагуа, Росія, Сербія, Судан, Сирія, Венесуела, Зімбабве. 

У відомстві зазначають, що головна мета резолюції – виведення російських військових із Криму. Вона зобов’язує державу-окупанта, зокрема, негайно припинити тимчасову окупацію території України. Росія також має припинити переміщення озброєнь і військового персоналу на територію України та утриматися від протиправної військової діяльності в Криму та на частинах Чорного й Азовського морів.

Країни, які підтримали резолюцію, вимагають від Росії припинити спроби поширити свою юрисдикцію над ядерними об’єктами та матеріалами в Криму, а також припинити призов кримчан до російської армії й “мілітаризацію” освіти.

Серед іншого резолюція висуває вимогу до Росії негайно та без жодних умов повернути Україні обладнання, зброю, захоплену з кораблів під час невиправданого застосування сили 25 листопада 2018 року, та утриматися від перешкоджання свободі судноплавства, а також припинити переслідування комерційних суден.

На переконання міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, ухвалена третій рік поспіль резолюція Генасамблеї ООН є “новим елементом зростаючого правового тиску на Росію”.

“Відтепер Україна має у своєму юридичному арсеналі додатковий переконливий політико-правовий аргумент для просування деокупації Криму”,цитує міністра його пресслужба.

Міністр вважає, що ключовими в тексті документа є заклик до міжнародної спільноти консолідувати зусилля для деокупації Криму, зокрема, в межах Кримської платформи, згадка про шкоду російської окупації для міжнародної безпеки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter