Комісія з політичних прав Ради при президенті РФ виступила проти війни з Україною

Дата: 07 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У Росії комісія з політичних прав Ради при президенті РФ з розвитку громадянського суспільства і прав людини (РПЛ) виступила з вимогою про припинення війни в Україні.

Про це йдеться в блозі російського політичного оглядача Миколи Сванідзе на сайті РПЛ.

Російський снаряд влучив у багатоповерхівку в Бучі на Київщині. Джерело: Укрінформ

Лист підписали 13 членів комісії. Вони закликали врегулювати війну за допомогою перемовин.

“Комісія з політичних прав змогла якимось дивом ухвалити заяву. Ми, члени Ради при президенті РФ щодо розвитку громадянського суспільства та прав людини, не виносимо політичних оцінок і не робимо політичних пропозицій. Але ми констатуємо, що вже загинули щонайменше сотні російських та українських громадян, усіма останніми подіями поставлено під загрозу реалізацію багатьох соціальних та особистих прав громадянина та людини”, – йдеться в тексті заяви.

Комісія вважає, що війну в Україні необхідно зупинити якнайшвидше і “перейти до розв’язання всіх суперечностей між двома країнами в межах перемовин”.

У комісії також зазначили, що блокування російських ЗМІ “Ехо Москви” та “Дождь” збільшило ризики для реалізації прав громадян.

Водночас у заяві наголошується, що “в суспільстві доречні різні погляди на ситуацію в Україні та на російсько-українські відносини”.

“Але останній тиждень показав, що ціна використання армії на розв’язання наявних проблем занадто велика”, – йдеться в тексті документу.

Водночас члени комісії наголосили на тому, що “свобода слова та інші основні свободи не повинні зазнавати додаткових обмежень”. А вже вжиті додаткові обмежувальні заходи, включно з поправками до Кримінального кодексу та Кодексу про адмінпорушення, мають бути переглянуті.

Нагадаємо, в Україні введено воєнний стан після нового вторгнення Росії (з 5:30 24 лютого 2022 року терміном на 30 діб). О 5-й ранку 24 лютого президент Росії Володимир Путін заявив про початок “спецоперації на Донбасі” після звернення про військову допомогу з боку угруповань “ДНР”/”ЛНР”, які він перед тим “визнав”.

Попри пряме вторгнення Кремль заперечує наміри окупації України й заявляє, що метою вторгнення є “демілітаризація і денацифікація України”.

Водночас громадські та урядові організації України зафіксували вже всі типи воєнних злочинів з боку Росії. Приклади воєнних злочинів ZMINA збирає тут, а також за тегами міжнародні злочини та #PutinWarCrimes.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter