Кличко пообіцяв зберегти Протасів Яр від забудови в пам’ять про активіста Ратушного

Дата: 18 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Мер Києва Віталій Кличко пообіцяв залишити Протасів Яр зеленою зоною в пам’ять про громадського активіста та військового Романа Ратушного, який за життя боровся з забудовою цієї території.

Про це Кличко заявив 18 червня під час прощання з загиблим Романом Ратушним, повідомляє Громадське.

Фото: телеграм-канал Віталія Кличко

Він додав, що київська влада підтримує перейменування однієї з вулиць міста на честь Романа Ратушного — ідеться про вулицю Волгоградську Солом’янського району. Проголосувати за нову назву можна в додатку “Київ Цифровий”.

Фото: Nastia Horpinchenko

“Він був достатньо активним у відстоюванні інтересів зелених зон. Протасів Яр був його проєктом. Можу сказати, що в пам’ять про Романа ми зробимо все, щоб відстояти, щоб Протасів Яр залишився зеленою зоною відпочинку киян. Це буде добра пам’ять про нього”, — сказав Кличко.

Сьогодні, 18 червня, у центрі Києва відбувається прощання з активістом Романом Ратушним, який загинув 9 червня у бою під Ізюмом.

Фото: Nastia Horpinchenko

О 10:00 відбулась заупокійна служба в Михайлівському соборі, о 12:00 триватиме прощання на Майдані Незалежності. О 14:00 відбудеться поховання на Байковому кладовищі.

Нагадаємо, Ратушний був одним зі студентів, яких силовики побили на Майдані у 2013 році. Згодом він очолив ініціативу “Захистимо Протасів Яр”, що боролася з забудовою зеленої зони столиці — там зводив три багатоповерхівки дніпровський забудовник “Дайтона груп”. Цю компанію пов’язують із колишнім чиновником Дніпра Геннадієм Корбаном.

У листопаді 2019 року Роман Ратушний заявив про погрози з боку забудовника і сказав, що вимушений переховуватися. З цією заявою він звернувся до президента та генерального прокурора.

Детальну інформацію щодо переслідувань Романа Ратушного Андрієм Смирновим можна знайти в розслідуванні руху “Чесно” 2019 року.

У січні 2020 року Романа запросили до Брюсселя на зустріч з керівником групи підтримки України в Єврокомісії Пітером Вагнером, а також членами Європейського фонду демократії (EED). Після спілкування з ними Вагнер написав на своїй сторінці у твіттері, що вражений мужністю активістів, “які присвятили себе захисту Протасового Яру – історичного місця та зеленої зони Києва”.

Після заяви Вагнера переслідування Романа припинилося. 

У січні 2022 року Касаційний господарський суд Верховного Суду остаточно заборонив забудову Протасового Яру. 

Проте після смерті активіста його друзі та соратники висловлювали побоювання, що забудовники Протасового Яру можуть поновити свої дії у Протасовому Яру. 

Читайте також: “Удар під дих цілому поколінню”: друзі та однодумці — про загибель на війні київського активіста Романа Ратушного

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter