Кіберполіція не відкрила справу за заявою ініціаторок флешмобу #ятобінедорогенька про цькування

Дата: 14 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Київське управління кіберполіції розцінило як “колективне звернення громадян” заяву ініціаторок флешмобу #ятобінедорогенька Ірини Земляної та Єлизавети Кузьменко про цькування та погрози на їхню адресу в соцмережах.

Про це йдеться в листі управління кіберполіції на адресу начальника Шевченківського УП ГУНП у м. Києві, полковника поліції Дмитра Шемейка, з копіями на адреси Ірини Земляної та Єлизавети Кузьменко, повідомляє ІМІ.

У листі кіберполіція зазначає, що отримала матеріали “колективного звернення” громадянок Земляної та Кузьменко стосовно можливих неправомірних дій, вчинених щодо них.

“Ураховуючи викладене та зважаючи на те, що в структурі Департаменту кіберполіції Національної поліції України відсутні слідчі підрозділи, а також у порядку п. 9 розділу ІІ “Про затвердження Порядку ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень та інші події”, затвердженого наказом МВС України від 08.02.2019 №100, направляю на вашу адресу для прийняття рішення в порядку ст. 214 КПК України колективне звернення гр. Кузьменко Є. та Земляної І.”, – йдеться в листі за підписом полковника поліції Анатолія Скиби.

Ірина Земляна вважає, що кіберполіція не готова розслідувати випадки кібербулінгу, хоча це зараз є серйозною проблемою.

“З кібербулінгом у тій чи іншій формі стикаються 88% українських медійників. Це серйозна і недооцінена проблема наразі. Онлайн-цькування призводить до емоційного вигорання, самоцензури, а подекуди й до фізичної розправи. Як ми бачимо, наразі кіберполіція не готова розслідувати випадки кібербулінгу. Більше того, вона навіть не розглядає заяву про злочин як заяву, а називає це колективним зверненням. Звичайно, це тільки початок історії про боротьбу медійників з кібербуліном, але ми очікували цікавішого старту”, – прокоментувала лист кіберполіції Земляна.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначає, що заявниці можуть оскаржити дії кіберполіції як незаконні, оскільки вона називає подану заяву колективним зверненням громадян, у такий спосіб виводячи її з-під дії вимог кримінального процесуального законодавства.

Він нагадав, що, відповідно до частини 1 статті 214 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше ніж за 24 години після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про його скоєння, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з ЄРДР. Слідчого, який проводитиме досудове розслідування, визначає керівник органу досудового розслідування. Частина 4 статті 214 КПК чітко передбачає, що слідчий зобов’язаний прийняти заяву про вчинене кримінальне правопорушення. Відмова в прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

“Проте в даному випадку відділ кіберполіції називає повідомлення про правопорушення колективним зверненням громадян, таким чином виводячи подану заяву з під дії вимог кримінального процесуального законодавства. Щонайменше такі дії надають право заявницям оскаржувати дії Київського управління кіберполіції як незаконні”, – наголосив юрист.

Нагадаємо, 10 вересня 2019 року ініціаторки флешмобу #ятобінедорогенька Ірина Земляна та Єлизавета Кузьменко подали заяву до Департаменту кіберполіції Національної поліції України щодо цькування та погроз на їхню адресу в соціальних мережах.

Медіаекспертки просили Національну поліцію України внести відповідні відомості до ЄРДР та розпочати розслідування, а також ужити інших заходів у межах та відповідно до чинного законодавства.

Флешмоб #ятобінедорогенька виник як відповідь на звернення Петра Порошенка до журналістки видання “Детектор медіа” Марини Баранівської: “…Ключова позиція, дорогенька моя, – ми маємо змінити з вами країну”.

7 березня 2018 року Ірина Земляна і Єлизавета Кузьменко опублікували дописи на своїх особистих сторінках у фейсбуці, у яких розпочали флешмоб #ятобінедорогенька проти сексизму політиків щодо журналісток.

Дописи містили їхні фотографії у футболках з написом “Я тобі не дорогенька” та супроводжувалися текстом “Свято наближається… #ятобінедорогенька, Петре Олексійовичу!”. Після публікації вказаних дописів почали з’являтися коментарі, що містять цькування та кібербулінг.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter