Канада вимагатиме від Ірану компенсацій жертвам та детального розслідування катастрофи МАУ

Дата: 25 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Влада Канади вимагатиме від Ірану повного відшкодування рідним жертв авіакатастрофи рейсу PS752, що збили на початку минулого року. Окрім цього, від країни вимагатимуть провести повне розслідування авіакатастрофи. 

Про це повідомили на сайті прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо

Фото: Reuters

Напередодні заяви Трюдо з’явилися результати судово-медичної експертизи, що базувалася на всіх доказах і розвідувальних даних, які були в розпорядженні канадського уряду. Згідно з доповіддю, іранська влада розміщувала зенітні системи в підвищеній готовності біля цивільного аеропорту, однак не закривала повітряного простору над Тегераном та не повідомляла авіакомпанії про це. 

“Усі літаки, що летіли до аеропорту Тегерана тієї ночі або вилетіли з нього, були під загрозою, включно з чотирма цивільними рейсами, які вилетіли безпосередньо перед рейсом PS752 із сотнями пасажирів на борту, що прямували до основних міжнародних вузлів. Фактично, беручи до уваги сукупність наявної інформації, судово-медична команда доходить висновку, що Іран відстежував кілька цілей, але не міг розмежувати пасажирські літаки та законні загрози”, – розповів Трюдо. 

Міжнародна група з координації допомоги жертвам катастрофи МАУ на початку червня виступила із заявою, в якій вимагала від Ірану компенсувати втрати жертвам та повернути речі їхніх загиблих родичів. 

Минулого року офіційне агентство новин ісламської республіки повідомляло, що уряд країни доручив виплатити по 150 тисяч доларів родинам кожної з жертв. Гроші планували виплатити до першої річниці катастрофи, тобто 8 січня 2021 року. Однак, як згодом пояснили в українському МЗС, цю пропозицію відкинули, адже сума компенсацій має стати результатом домовленості урядів всіх держав, громадяни яких загинули в авіакатастрофі, а не одностороннім рішенням.

Нагадаємо, що український літак регулярного рейсу PS-752, який прямував з Тегерана до Києва, розбився в Ірані на початку минулого року. Судно зникло з радарів на шостій хвилині після злету. Внаслідок катастрофи загинуло 176 людей: усі пасажири та члени екіпажу. Згодом іранські військові повідомили, що “ненавмисно” збили літак. 

Тільки через рік після катастрофи влада країни оприлюднила свій звіт, у якому однією з причин трагедії назвали зміщення позиції радіолокаційної станції військових, що нібито призвело до помилки у зв’язку. Після публікації звіту українське МЗС назвало його “збіркою маніпуляцій”. В ООН стверджували, що Іран приховує обставини, пов’язані з катастрофою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter