Кабмін затвердив план заходів з відновлення освіти на деокупованих територіях на 2024–2027 роки

Дата: 24 Вересня 2024
A+ A- Підписатися
Уряд затвердив план заходів з відновлення освіти на деокупованих територіях на 2024–2027 роки.
 
Про це інформує пресслужба Представництво президента України в АР Крим та м. Севастополі, яке також долучилося до розроблення документа. 
 

У представництві нагадали, що за період тимчасової окупації Криму систему освіти на півострові було повністю інтегровано в російський освітній простір, який заперечує український суверенітет та спотворює історію.

Автори документа переконані, що через це для відбудови системи освіти необхідно вже зараз визначати особливості залучення громадян до української освіти та відновлення освітніх процесів на деокупованих територіях.

Державна політика в цій сфері матиме на меті реінтеграцію молоді, яка тривалий період перебувала під впливом російських наративів та пропаганди, надання можливостей для розвитку, підтримку в освіті та зайнятості.
 
Так, одним із завдань відновлення освіти на деокупованих територіях, як нагадують у представництві, є формування кадрового резерву. Станом на початок 2014 року в Криму налічувалося 22 070 учителів, 7 686 працівників закладів дошкільної освіти. 
 
Також план передбачає створення системи підтримки учасників освітнього процесу під час адаптаційного періоду – переходу від системи освіти держави-агресора до української системи освіти на деокупованих територіях.
 
План відновлення охоплює також:
  • підвищення кваліфікації вчителів, які працюватимуть на деокупованих територіях;
  • створення безпечних умов для навчання;
  • забезпечення підготовки навчальних матеріалів, зокрема мовою корінних народів України;
  • відкриття центрів з вивчення та дослідження історії та культури корінних народів України в закладах вищої освіти;
  • підтримку кримськотатарської мови та літератури;
  • створення системи соціально-психологічної реабілітації дітей і молоді, які постраждали внаслідок збройної агресії Росії проти України;
  • визначення підходів до оцінювання результатів навчання здобувачів освіти;
  • визнання кваліфікацій молоді, отриманих під час навчання на тимчасово окупованих територіях України.
У представництві назвали ухвалення цього стратегічного документа важливим кроком для майбутньої реінтеграції деокупованих територій у загальнонаціональну освітню систему та забезпечення рівних можливостей для дітей.
 
Напередодні ZMINA повідомляла, що Міністерство освіти і науки України розробило проєкт порядку визнання результатів навчання тих громадян України, які проживали та навчалися на тимчасово окупованих територіях.
 
Заступниця постійної представниці президента України в Автономній Республіці Крим Ольга Куришко під час церемонії з нагоди завершення навчання за програмою Reintegration Management Program нагадала, що на Четвертому саміті Кримської платформи порушувалася тема важливості розроблення реінтеграційних політик та впровадження реінтеграційних програм. Реалізація проєктів формування кадрового резерву та проведення навчання для тих, хто виявив бажання працювати на деокупованих територіях, є складовою реінтеграційної політики держави.
 
За даними Національного агентства України з питань державної служби, станом на вересень 2024 року більш ніж 2 601 державний службовець записався до експериментального проєкту з формування кадрового резерву для деокупованих у майбутньому територій України.
 

До резерву публічних службовців для Криму можуть записатися всі охочі. Раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров оприлюднив детальний алгоритм дій для громадян, які бажають зареєструватися до резерву фахівців для роботи на деокупованих територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter