Європейський суд зобов’язує Україну лікувати ромку, яку понад 5 місяців утримують у СІЗО

Дата: 06 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини зобов’язав Україну надати належну медичну допомогу 23-річній ромській дівчини Раїсі Порядинській, яку понад 5 місяців утримують в СІЗО.

Про це повідомляє Громадське радіо.

Нагадаємо, 23-річну мати двох малолітніх дітей, 5 років і 5 місяців, утримують у Житомирській установі виконання покарань (№8) за підозрою у скоєнні грабежу та шахрайства. До затримання, Раїса перебувала на психіатричному обліку та проходила періодичне лікування. Вже у СІЗО у дівчини погіршився психічний стан – вона відмовляється їсти і пити. За словами адвоката Сергія Шилана, подальше перебування Раїси у СІЗО загрожує її життю, але суд відмовляється приймати рішення про переведення Раїси на лікування у спеціалізованому медзакладі.

До справи Раїси Порядинської підключилися правозахисники Харківської правозахисної групи і звернулись за допомогою до ЄСПЛ.

3 жовтня юристу  Харківської правозахисної групи Василю Мельничуку, який веде справу жінки в Європейському суді, надійшов лист з ЄСПЛ, згідно з яким до молодої жінки застосовано правило 39 регламенту суду. Таке правило застосовують, коли потрібна негайна реакція, коли є загроза життю людини. ЄСПЛ вказує уряду України — Раїсу Порядинську необхідно забезпечити належною медичної допомогою з подальшим повідомленням суду  про вижиті медичні заходи.

Мельничук також повідомив, що Житомирський суд 28 вересня вчергове продовжив тримання Раїси під вартою на 45 діб та призначив стаціонарну судово-психіатричну експертизу в Києві.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter