Італійське видання La Repubblica не брало участі в пропагандистській зустрічі з депортованими з України дітьми

Дата: 07 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Італійське видання La Repubblica не брало участі в пропагандистській зустрічі з депортованими з України дітьми, яку на початку листопада в Підмосков’ї влаштувала російська влада для іноземних журналістів. 

Про це в коментарі ZMINA розповіла представниця видання, перекладачка та фіксерка Маріанна Коміссарова

Журналісти, які приїхали до депортованих українських дітей. Фото: телеграм-канал Марії Львової-Бєлової

За її словами, російські посадовці запрошували журналістів видання на зустріч з українськими дітьми, втім вони відмовились, оскільки не хотіли висвітлювати російську пропаганду.

Про участь журналістів La Repubblica в зустрічі повідомляла правозахисниця Катерина Рашевська, яка опікується темою депортованих дітей та раніше звертала увагу на схожу зустріч, яка відбулась у Білорусі за участю іноземних дипломатів. 

Інформувала про візит іноземних журналістів до табору в Підмосков’ї, де перебувають діти, депортовані з Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, і уповноважена президента Росії з прав дитини Марія Львова-Белова.

Російські посадовці імен журналістів – учасників візиту не називали, навіть цитуючи одного з них. 

Влада в Росії та Білорусі, що також причетна до депортацій дітей з окупованих українських територій, періодично влаштовує зустрічі з викраденими для іноземних представників. На таких заходах гостей намагаються переконати в тому, що викрадених дітей не перевиховують у російських пропагандистських наративах та не ставляться до них як до тварин, про що розповідають самі діти, повертаючись додому.

Нагадаємо, що правозахисники вимагають від Міжнародного кримінального суду розслідувати те, як росіяни заважають викраденим дітям повертатися до України. 

На початку поточного року стала широковідомою історія сироти з Маріуполя Богдана Єрмохіна.

Росіяни спочатку викрали хлопця в окупований Донецьк, звідти перевезли до Підмосков’я, де віддали до родини, а коли він намагався втекти додому через Білорусь, затримали на кордоні та повернули назад. Російські посадовці не лише не приховували цю ситуацію, але й зняли про неї пропагандистський сюжет, у якому змусили зніматися Богдана. 

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової. У заяві суду йдеться, що їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Російської Федерації. Зараз до вивезення дітей доєднався й президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко, бо саме за його дорученням дітей з ТОТ вивозять “на оздоровлення” до РБ.

Фотографія обкладинки: телеграм-канал Марії Львової-Бєлової

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter