Білоруська влада влаштувала зустріч іноземних дипломатів з депортованими з України дітьми

Дата: 06 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У Білорусі влада влаштувала зустріч іноземних дипломатів із дітьми депортованими з окупованих територій України.

Про це розповіла правозахисниця Катерина Рашевська

Фото: фейсбук-сторінка Рашевської

Напередодні українські дипломати попереджали про плани білоруської влади та закликали іноземців утриматися від участі в пропагандистській поїздці. 

У підсумку з 40 дітьми з Лисичанська та Сєвєродонецька зустрілися представники Зімбабве, Індії, Катару, КНР, Куби, Монголії, ОАЕ, Росії, Сирії та Палестини.

“До пропагандистського заходу долучилися службовці з Білорусі, Союзної держави та СНД. Інші держави оголосили бойкот та відмовилися брати участь у заході”, – додає Рашевська. 

За словами правозахисниці, у коментарях для пропагандистів деякі російські та іноземні посадовці розкрили низку важливих для правосуддя деталей. 

Так, перший секретар посольства РФ у Білорусі Карина Багієва вкотре засвідчила нав’язування українським дітям російського громадянства та організацію навчального процесу для них, що не дозволяє зберегти національну ідентичність. До того ж вона вказала на ще один господарський суб’єкт, долучений до вивезення українських дітей, а саме нафтопереробний завод “Нафтан”, отже його можна внести у санкційні списки.

Також повірений у справах Катару Абдулаїз Аль-Куварі допоміг встановити, що білоруські родини беруть до себе українських дітей.

“До речі, цю інформацію також підтвердила директорка однієї зі шкіл. Повірений у справах висловив надію, що “ще більше дітей зможуть виїхати з Донбасу”, що фактично є підбурюванням до продовження вчинення протиправного діяння”, – наголошує Рашевська. 

Правозахисниця закликає українське МЗС викликати представника посольства Катару в Україні, щоб той надав офіційні пояснення щодо коментаря Абдулаїза Аль-Куварі.

Нагадаємо, що в Білорусі фактично визнають депортацію українських дітей, а також те, що процес триває за особистої підтримки та згоди самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Він розповідав про нібито оздоровлення дітей з постраждалих регіонів Донбасу в білоруських таборах та санаторіях, а також про те, що механізм допомоги “ретельно продумано” заздалегідь.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter