Правозахисники вимагають від МКС розслідувати те, як росіяни заважають викраденим дітям повертатися до України

Дата: 10 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Регіональний центр прав людини спільно з Інститутом Лемкіна (США) подав нове повідомлення до Міжнародного кримінального суду щодо невиправданого затримування Росією повернення депортованих українських дітей.

Про це повідомили в РЦПЛ. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Reuters

За час, поки триває повномасштабне вторгнення росіян в Україну, з РФ вдалося повернути лише 386 дітей, хоча кількість депортованих та примусово переміщених офіційно перевищує 19,5 тисячі.

Регіональний центр прав людини вважає затримування в репатріації системною політикою російських високопосадовців, які в такий спосіб назавжди хочуть лишити депортованих дітей на підконтрольних їм територіях. 

Автори подання кажуть, що затримування з поверненням можна кваліфікувати одночасно як воєнний злочин і злочин проти людяності. 

Правозахисники просять прокурора Міжнародного кримінального суду, зокрема, внести зміни до ордера на арешт Путіна та Марії Львової-Бєлової, згадавши там затримування в репатріації як окремий злочин. 

Окрім цього, просять продовжити розслідування ситуації, пов’язаної як з протиправними депортаціями та насильницькими переміщеннями, так і із затримуванням у репатріації дітей.  

Закликають також не обмежуватись ордерами лише на Путіна та його уповноважену з прав дитини, а видати нові щодо очільників окупованих територій через їхню причетність до воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду.

Нагадаємо, що росіяни фізично перешкоджають депортованим з України дітям повертатися додому. На початку поточного року стала широковідомою історія сироти з Маріуполя Богдана Єрмохіна.

Росіяни спочатку викрали хлопця в окупований Донецьк, звідти перевезли до Підмосков’я, де віддали до родини, а коли він намагався втекти додому через Білорусь, затримали на кордоні та повернули назад. Російські посадовці не лише не приховували цю ситуацію, але й зняли про неї пропагандистський сюжет, у якому змусили зніматися Богдана. 

Депортації українських дітей у Росії почали готувати за кілька років до повномасштабного вторгнення в Україну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter