ISW: Росіяни розміщують військові об’єкти поблизу цивільних та безвідповідально заохочують туризм до окупованого Криму

Дата: 24 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Російські військові розміщують законні військові цілі поблизу цивільних районів в окупованому Криму, намагаючись стримати українські удари, а влада РФ безвідповідально заохочує туризм до півострова під час війни, тоді як використовує його як тиловий район. 

Про це йдеться в черговому звіті Інституту вивчення війни. 

Ілюстраційне зображення Севастополя. Фото: вікіпедія

Напередодні в Севастополі окупаційна влада заявила про сотні потерпілих та кілька загиблих, серед яких нібито є дитина. Трапилося це під час того, як російська ППО нібито перехопила ракети ATACMS із касетними боєприпасами, одна з яких упала на цивільний пляж. 

Аналітики Інституту вивчення війни зазначають, що не можуть незалежно перевірити, чи застосовували українські сили такі ракети. Водночас вони додають, що кадри з місця дозволяють казати – росіяни, ймовірно, цілеспрямовано розміщують законні військові цілі поблизу цивільних районів у Криму, намагаючись стримати українські удари.

“Росія, ймовірно, порушує власні норми застосування міжнародного гуманітарного права, згідно з якими “військове командування має уникати розміщення військових об’єктів у густонаселених районах або поблизу них”, – йдеться у звіті. 

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій та деокупації півострова. 

Посадовці закликали громадян України в Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів. 

Нагадаємо, що російські військові вбили в Україні вже понад 12 тисяч цивільних, серед яких пів тисячі дітей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter