Іспанія конфіскувала викрадені з України старовинні прикраси на 60 мільйонів євро

Дата: 23 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Іспанія конфіскувала викрадені з України старовинні золоті вироби вартістю 60 мільйонів євро. Це сталося після того, як правоохоронці спіймали ймовірних крадіїв під час спроби продати їх у Мадриді.

Про це пише Reuters, посилаючись на слова представників місцевої поліції.

Фото: Yahoo

За даними правоохоронців, йдеться про 11 ювелірних виробів, зокрема складні намиста, браслети й сережки, які датуються греко-скіфським періодом між 8-м і 4-м століттями до нашої ери.

Поліція Мадрида розповіла, що у 2009–2013 роках прикраси були представлені в одному з київських музеїв, а у 2016 році їх вивезли контрабандою з України. На артефакти підробили документи, щоб видавалося, ніби вони належать Українській православній церкві. У поліції не уточнюють, про яку саме церкву йдеться.

У межах розслідування, яке розпочалося 2021 року, правоохоронці заарештували трьох громадян Іспанії та двох громадян України, після того як один з експонатів – золотий пояс із головами баранів – продали на приватному аукціоні в Мадриді.

Наразі іспанські дослідники вивчають усі експонати в Національному археологічному музеї та в Інституті культурної спадщини Іспанії, тому розслідування залишається відкритим.

Нагадаємо, що 20 жовтня, у пʼятницю, в Національному заповіднику “Києво-Печерська лавра” розпакували 14 культурних цінностей, раніше викрадених російськими окупантами з тимчасово захоплених територій України. Їх намагалися незаконно ввезти на територію США.

За період повномасштабної російсько-української війни американська сторона затримала понад 20 відправлень із предметами археології. Вони можуть походити з території України та незаконно ввозилися на територію США.

У Мінкульті зазначили, що в умовах війни українська культурна спадщина значно страждає. І йдеться не тільки про архітектуру, а й про археологічні пам’ятки. Особливо це стосується Півдня та Сходу України, оскільки багато з таких місць окупанти грабують під час будівництва своїх укріплень на тимчасово окупованих територіях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter