Україні повернули 14 цінних історичних артефактів, викрадених росіянами – Мінкульт

Дата: 20 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

20 жовтня, у пʼятницю, в Національному заповіднику “Києво-Печерська лавра” розпакували 14 культурних цінностей, раніше викрадених російськими окупантами з тимчасово захоплених територій України. Їх намагалися незаконно ввезти на територію США.

Про це повідомили в Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики України

Перед нами предмети, які мають археологічне походження. Дуже важливим аспектом є з’ясування, звідки ці предмети.  Можливо, вони з викрадених музейних колекцій, або це предмети так званої “чорної” археології. Попереду копітка робота зі з’ясування тих обставин, звідки точно походять ці предмети”, – зазначив виконувач обовʼязків генерального директора Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” Максим Остапенко.

На початку березня 2023 року американська сторона передала Україні крем’яну сокиру періоду пізнього енеоліту, дві залізні шаблі та залізний меч доби середньовіччя. У вересні 2023 року під час візиту президента України Володимира Зеленського до США звідти передали ще низку археологічних предметів. У Вашингтоні відбулася церемонія повернення культурних цінностей, викрадених із тимчасово окупованих територій України.

Предмети археології віддали Міністерству закордонних справ, яке доставило їх в Україну й зрештою передало Міністерству культури та інформаційної політики України. 

За період повномасштабної російсько-української війни американська сторона затримала понад 20 відправлень з предметами археології. Вони можуть походити з території України та незаконно ввозилися на територію США.

Можна образно сказати, що в Україну надійшла партія зброї. Це древня зброя від часів енеоліту до середньовіччя. Міністерством прийнято рішення передати на тимчасове зберігання 14 артефактів Національному заповіднику “Києво-Печерська лавра”, а потім МКІП визначить місце їх експонування”, – зазначив тимчасовий виконувач обовʼязків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

У Мінкульті зазначили, що в умовах війни українська культурна спадщина значно страждає. І йдеться не тільки про архітектуру, а й про археологічні пам’ятки. Особливо це стосується Півдня та Сходу України, оскільки багато з таких місць окупанти грабують під час будівництва своїх укріплень на тимчасово окупованих територіях. 

Нагадаємо, що в Україні створили перший віртуальний Музей викраденого російськими військовими мистецтва. У музеї виставлятимуть цифрові копії творів, викрадених, знищених або зниклих внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Автори ідеї кажуть, що музей потрібен, аби не забути, усвідомити втрату і згодом повернути додому те, що вціліло. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter