США повернули Україні викрадені росіянами з окупованих територій артефакти

Дата: 22 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

США повернули Україні культурні цінності, викрадені російськими загарбниками з тимчасово окупованих територій: церемонія повернення відбулася під час робочого візиту до Сполучених Штатів президента Володимира Зеленського.  

Про це повідомила пресслужба Офісу президента України.

Джерело: пресслужба ОПУ

У присутності очільника держави міністр внутрішньої безпеки США Алехандро Майоркас і пані посол України у Сполучених Штатах Америки Оксана Маркарова підписали відповідний сертифікат передачі українських артефактів, конфіскованих правоохоронними органами США.

Зокрема, це європейська залізна сокира XVII ст. з молотом на задній частині. Її незаконно вивезли з України на територію Сполучених Штатів. У червні 2022 року митно-прикордонна служба країни вилучила її.  

Тоді ж американські митники вилучили артефакти, незаконно ввезені до США з Росії: три залізні сокири XVII ст., три кирки XVII ст., два залізних скіфських мечі-акінаки VI ст. до н. е., а також один залізний наконечник списа орієнтовно 500–1200 р. до н. е.

Зазначені артефакти були конфісковані для передачі посольству України у США в адміністративному порядку.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Національному музеї історії України відкриється виставка цінних археологічних знахідок, які, зокрема, детективи ДБР вилучили під час обшуків у колишнього нардепа Валерія Горбатова.

У нього правоохоронці проводили щонайменше два обшуки: під час першого знайшли понад 6 тисяч артефактів, викрадених з музеїв Криму, а під час другого – кількамільйонну колекцію артефактів, частину з яких також могли вкрасти з окупованого півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter