Харків’янин знайшов викрадену матір у психлікарні в Росії: їй вводили галоперидол за відмову від російського паспорта

Дата: 06 Березня 2023
A+ A- Підписатися

До України вдалося повернути жінку, яку незаконно вивезли до Росії, де рік тримали в психіатричній лікарні за відмову отримати російське громадянство. 

Про це проєкту “Можем объяснить” і Його створили журналісти заблокованого в Росії видання “Открытые медиа”. розповів правозахисник Олексій Прянишников

Психіатрична лікарня в російському місті Енгельс, де вдалося знайти Ірину. Фото: вікімапія

Харків’янка Ірина опинилась у Бєлгороді торік у травні. 

Прянишников наголошує, що жінку вивезли на автобусі нібито до родичів, однак вона каже, що ніяких родичів у російському місті немає. Спочатку вона опинилась у центрі тимчасового перебування, а звідти потрапила до Бєлгородської психіатричної лікарні.

Офіційно причиною цього стало те, що Ірина відмовилася розповісти дані щодо себе. Прянишников каже, що поміщення до психлікарні з цієї причини в Росії є незаконним, втім у своїй практиці він уже стикався з подібними випадками. Слід зазначити, що адвокат захищає якутського шамана Олександра Габишева, якого примусово лікують за намагання “вигнати Путіна” з Кремля. 

У Бєлгородській психіатричній лікарні Ірина пробула до серпня минулого року, а після потрапила до схожого закладу в місті Енгельс Саратовської області Росії.

Російські лікарі вводили Ірині галоперидол – це сильнодійний антипсихотичний препарат, що призначають у разі шизофренії, манії та психозу. Його застосування має багато побічних наслідків, а тому його як покарання призначали радянським дисидентам у психлікарнях

“У вас тече слина, ви відчуваєте страх і збудження, психоз і галюцинації, і водночас починаються проблеми з тілом – шлунок, живіт, серце”,описують дію препарату активісти Громадянської комісії з прав людини. 

Прянишников зазначає, що російські посадовці шантажували Ірину отриманням російського громадянства, обіцяючи відпустити з лікарні. 

“У чому мотивація такого екстравагантного пошуку нових громадян Росії, залишається лише здогадуватися. Думаю, така запопадливість зумовлена тим, щоб можна було розмірковувати про вибір українців на користь Росії, тобто пропагандистські мотиви. І я не відкидав би якихось корисливих мотивів з боку конкретних посадовців”, – ділиться своїми роздумами адвокат. 

Син Ірини шукав матір п’ять місяців, поки не виявив її в лікарні в Енгельсі. Через адвоката вдалося передати жінці довідку на повернення до України, і тепер вона вдома. 

Нагадаємо, що цивільні становлять майже половину всіх полонених Росією українців, а абсолютну більшість росіяни захопили в перший місяць повномасштабного вторгнення.

За даними уповноваженої президента з питань забезпечення прав захисників Альони Вербицької, Росія утримує 3,4 тисячі українців: військових та цивільних. Крім того, росіяни незаконно вивезли з тимчасово окупованих територій понад 16 тисяч українських дітей. Повернути до України вдалося трохи більш ніж трьохсот з них. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter