Зняли серіал про каральну радянську психіатрію в Україні

Дата: 10 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Презентували документальний серіал “Діагноз: ВІЛЬНІ”, присвячений радянській каральній психіатрії в Україні.

Про це повідомили активісти спільноти “САМ”.

Будівля психіатричної лікарні із суворим режимом у Дніпрі. Фото: з відкритих джерел

Практика використання в СРСР психіатрії для ізоляції дисидентів сформувалася наприкінці 1950-х – на початку 1960-х років. Серед півтора десятка радянських спецпсихлікарень в Україні з 1968 року така існувала в тогочасному Дніпропетровську. 

Відомою на весь світ вона стала, коли французька газета “Юманіте” опублікувала замітку про правозахисника Леоніда Плюща, якого в 1973 році помістили туди насильно та катували психотропними речовинами.

Протягом двох з половиною років Плюща “лікували” (хочеться сказати – труїли) навпереміну галоперидолом, інсуліном у щораз більшому дозуванні, трифтазином – у таблетках і в ін’єкціях, комплексно – інсуліном і трифтазином, знову великими дозами трифтазину. Після уколів інсуліну (чекаючи, мабуть, інсулінового шоку і судом) Плюща на чотири години прив’язували до ліжка”, – згадував його сучасник Леонард Терновський.

В’язнями лікарні були Микола Плахотнюк, Анатолій Лупиніс, Володимир Клебанов, Йосип Тереля, Ярослав Кравчук та десятки інших українських вчених, письменників та діячів. У кожній серії розповідатимуть історію одного з дисидентів, запроторених до закладу. 

Знімання одного з епізодів серіалу. Фото: “UA:Дніпро”

Ми провели дуже велику роботу – дісталися Франції, щоб записати коментарі дослідників цієї теми. Простудіювали десятки томів кримінальних справ дисидентів з архіву СБУ. Також ми відзняли акторські реконструкції, щоб показати цю всю історію більш емоційно та цікаво”, – розповідає авторка проєкту Дар’я Твердохліб

Допрем’єрний показ першого 13-хвилинного епізоду відбувся на початку вересня в Києві, а вже в жовтні серіал повноцінно вийде на екрани регіональних телеканалів Суспільного. 

Лікарню в Дніпрі закрили лише 2018 року. Катувати людей у закладі продовжували й за часів незалежності. У 2014 році журналісти публікували інтерв’ю з Геннадієм Співаком, який два роки перебував там на примусовому лікуванні.

Нагадаємо, що нещодавно презентували документальний проєкт “Обличчя незалежності”, присвячений історіям масових репресій та політичних розправ комуністичної влади над українською інтелігенцією в 1960–1980-х роках. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter