В Україні створили документальний проєкт про дисидентів та учасників руху опору СРСР

Дата: 27 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні презентували документальний проєкт “Обличчя незалежності”, присвячений історіям масових репресій та політичних розправ комуністичної влади над інтелігенцією в 1960–1980-х роках. 

Авторами проєкту виступилf журналістка Дарія Гірна за підтримки Тараса Вервеги та благодійного фонду “Відкриті очі”.

Переглянути проєкт можна на сайті видання Reporters, а також на каналі YouTube. Знімання проводили в понад 17 містах, містечках та селищах України, а багато героїв потрапили в об’єктив камери вперше. Цикл із понад 40 відеомонологів, як зазначають творці, фактично розповідає про центри зародження українського громадянського суспільства, якими в 1960–1980-х і були дисидентські осередки в УРСР.

“Усіх їх об’єднує мирна боротьба, втім кожен поплатився за неї роками неволі в радянських тюрмах, таборах Сибіру та Мордовії, психіатричних лікарнях. Лише в героїв проєкту радянська влада сукупно забрала понад 200 років життя. Іноді комусь із них було досить просто пожартувати в колі друзів – і бути запротореним на п’ять років у Мордовію”, – кажуть автори. 

У відкритому доступі на сторінці проєкту в ютубі вже є п’ять історій, які доповнюватимуться новими щотижня.

Наразі глядачам доступні для перегляду монологи засновника Української Гельсінської групи Мирослава Мариновича, журналіста Олеся Шевченка, правозахисниці Ольги Гейко, політв’язня Михайла Михалка та учасників так званої Росохацької групи, члени якої в 1973 році встановили чотири синьо-жовті прапори на адмінбудівлях у Чорткові та розвішали 19 саморобних плакатів. 

Нагадаємо, що лише у 2019 році в Україні вперше реабілітували жертву політичних репресій радянської влади. Йдеться про 90-річного жителя Закарпатської області на ім’я Іван Мирон. У 50-х роках минулого століття чоловік не хотів іти служити до Червоної армії, а тому пішов у підпілля. Заарештували Мирона в 1951 році та відправили відбувати 25-річне покарання до російського Норильська, але там українець став одним з учасників відомого табірного повстання. 

Уже цього року Національна комісія з реабілітації жертв політичних репресій реабілітувала розстріляного радянською владою в 1989 році ветерана Української повстанської армії Івана Гончарука.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter