Якутського шамана, який збирався “вигнати Путіна”, вкотре скерували на примусове лікування

Дата: 26 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії Якутський міський суд скерував на примусове лікування Олександра Габишева, який називає себе шаманом та вчетверте збирався провести обряд “вигнання Путіна”.

Про це повідомляє “Новая газета”. 

Олександр Габишев. Фото: з відкритих джерел

Якут Олександр Габишев не вперше потрапляє до медичних закладів через свої спроби “вигнати” президента РФ Володимира Путіна з Кремля. Очільника країни він вважає “злим духом”, а себе – “воїном”.

Минулого року росіянина незаконно помістили до психоневрологічного інтернату, а у висновку медиків, який і став підставою для цього, ішлося, що він страждає на “переоцінювання власної особистості”, бо висловлював ідеї “нашкодити уряду і скинути Путіна”. За звільнення росіянина тоді успішно боролися адвокати та активісти, однак невдовзі його насильно шпиталізували вдруге. 

На почату поточного року Габишев знову заявив про намір провести обряд “вигнання”. Згодом російські силовики вдерлися до його помешкання і Офіційно причиною була неявка чоловіка до медиків. , провели обшук, а потім відкрили справу за статтею “Застосування насильства щодо представника влади” проти якута. Розглядаючи цю справу, суд і ухвалив рішення про нову шпиталізацію. 

Фотографії обшуку в Габишева, який силовики провели на початку 2021 року. Фото: телеграм-канали “Правозащиты Открытки” та “ВЛагерь”

За версією слідства, Габишев “застосував холодну зброю кустарного виробництва довжиною 84 сантиметри й завдав колото-різаної рани” одному зі співробітників. 

Заклад, до якого мають запроторити росіянина, є медичною організацією спеціалізованого типу з інтенсивним спостереженням.

“Це особливі умови – решітки, де тільки можливо. У такий режим відправляють убивць, ґвалтівників – тих, хто скоїв тяжкі та особливо тяжкі злочини”, – розповів юрист Олексій Прянишников.

Поки рішення суду не набуло чинності, Габишев перебуватиме під вартою. Захист має намір подати апеляційну скаргу.

Нагадаємо, що навесні Габишева визнали неосудним. 

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International ще у вересні 2019-го визнала Габишева в’язнем сумління. Правозахисники наголошують, що дії чоловіка можуть бути ексцентричними, але відповідь російської влади на них виглядає гротескною. Похід шамана експерти вважають висловлюванням політичних поглядів, на які має право будь-яка людина. 

Фотографія обкладинки: Меморіал 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter