Шамана, який йшов “виганяти Путіна” з Кремля, звинувачують у нападі на поліцейського

Дата: 25 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

У Росії Слідчий комітет порушив справу за статтею “Застосування насильства щодо представника влади” стосовно якута Олександра Габишева, який називає себе шаманом та минулого року втретє планував їхати до Москви виганяти президента Володимира Путіна. 

Про це повідомляє “МБХ медіа”. 

Обшук у Габишева наприкінці січня поточного року. Фото: телеграм-канали “Правозащиты Открытки” та “ВЛагерь”

27 січня російські силовики вдерлися до помешкання Габишева та провели обшук. З дому “шамана” вилучили особисті речі, а Слідчий комітет РФ після операції випустив заяву про те, що розпочав перевірку щодо застосування насильства до представників влади під час обшуку.

Саме з цим випадком, на думку правозахисників, пов’язана нова справа проти Габишева. 

Окрім цього, на початку лютого Якутський міський суд задовольнив позов місцевого психоневрологічного диспансеру та дозволив насильно шпиталізувати чоловіка. В обґрунтування своїх вимог установа вказала на те, що шаман “знову почав робити гучні заяви в засобах масової інформації”.

Габишев не вперше потрапляє до цього психоневрологічного інтернату. Минулого року його також незаконно помістили туди, а у висновку медиків, який і став підставою для шпиталізації, ішлося, що Габишев страждає на “переоцінювання власної особистості”, оскільки висловлював ідеї “нашкодити уряду і скинути Путіна”. За звільнення росіянина тоді боролися його адвокати та активісти. 

Нагадаємо, що якут Олександр Габишев став відомим у березні 2019 року, коли вперше повідомив про свій намір дійти пішки до Москви, щоб вигнати з Кремля Путіна. Шаман вважає президента РФ “злим духом”, а себе – “воїном”.

Уперше Габишева затримали як підозрюваного в справі про публічні заклики до екстремістської діяльності. Вдруге він намагався дійти до Москви минулого року, однак його також затримали.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty Inetrnational ще у вересні 2019-го визнала Габишева в’язнем сумління. Правозахисники наголошували, що дії чоловіка можуть бути ексцентричними, але відповідь російської влади на них виглядає гротескною. Похід шамана експерти вважають висловлюванням політичних поглядів, на які має право будь-яка людина. 

Фотографія обкладинки: Олексій Прянишников

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter