Шамана, який планував верхи на білому коні їхати втретє “виганяти Путіна” з Кремля, насильно шпиталізували

Дата: 28 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Якута Олександра Габишева, який називає себе шаманом та втретє планував їхати до Москви виганяти президента Володимира Путіна, насильно шпиталізували до психоневрологічного інтернату. 

Про це повідомили на сайті Якутського республіканського психоневрологічного інтернату. 

Габишев не вперше потрапляє до цього психоневрологічного інтернату. Минулого року його також незаконно помістили туди, а у висновку медиків, який і став підставою для шпиталізації, ішлося, що Габишев страждає на “переоцінювання власної особистості”, оскільки висловлював ідеї “нашкодити уряду і скинути Путіна”. За звільнення росіянина тоді боролися його адвокати та активісти. 

27 січня російські силовики вдерлися до помешкання Габишева та провели обшук. З дому “шамана” вилучили особисті речі, а слідчий комітет РФ після операції випустив заяву про те, що розпочав перевірку щодо застосування насильства до представників влади під час обшуку.

“Його телефон і записні зошити – все вилучили. Прихильників Шамана тримали біля паркану, не пускаючи у двір. За кілометр від будинку чергував ОМОН і машини з мигалками”,розповіли російські правозахисники. 

Фото: телеграм-канали “Правозащиты Открытки” та “ВЛагерь”

За версією лікарів, Габишев у грудні минулого року прийшов до них та заявив, що більше не  лікуватиметься. Водночас, як зазначили медики, облік, на якому стояв Габишев, призначають громадянам, які становлять соціальну небезпеку для суспільства.

“Йому було призначене чергове приймання в поліклініці в січні. У призначений час він не з’явився в поліклініку”, – розповіли в психоневрологічному інтернаті.

Лікарі нібито намагалися зв’язатися з Габишевим, але потім звернулися по допомогу до поліції.

Нагадаємо, що якут Олександр Габишев став відомим у березні 2019 року, коли вперше повідомив про свій намір дійти пішки до Москви, щоб вигнати з Кремля Путіна. Шаман вважає президента РФ “злим духом”, а себе – “воїном”.

Уперше Габишева затримали як підозрюваного в справі про публічні заклики до екстремістської діяльності. Вдруге він намагався дійти до Москви минулого року, однак його також затримали.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty Inetrnational ще у вересні 2019-го визнала Габишева в’язнем сумління. Правозахисники наголошували, що дії чоловіка можуть бути ексцентричними, але відповідь російської влади на них виглядає гротескною. Похід шамана експерти вважають висловлюванням політичних поглядів, на які має право будь-яка людина. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter