Якутського шамана, який збирався “вигнати Путіна” з Кремля, вдруге визнали неосудним

Дата: 20 Березня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії якутського шамана Олександра Габишева визнали неосудним, за результатами психолого-психіатричної експертизи в Якутському психоневрологічному диспансері.

Про це повідомляє “МБХ медіа” з посиланням на координатора “Правозахисту Відкритки” Олексія Прянишникова.

Олександр Габишев

Правозахисник зазначив, що експертиза проводилася в межах кримінальної справи Габишева про застосування насильства до співробітника Росгвардії. Прянишников додав, що тепер до шамана можуть застосувати примусові заходи медичного характеру – направити на примусове лікування.

“Що стосується опротестувати: можна клопотати про проведення повторної експертизи, але ми для себе поки не вирішили, як діяти”, – сказав російський правозахисник.

За кілька днів до цього, слідча експертиза стверджувала, що отримані під час затримання травми, шаман Габишев, нібито завдав собі сам. Як зазначено в рапорті дільничного інспектора, Габишев у ході затримання отримав тілесні ушкодження у вигляді забитої рани тім’яної ділянки голови з правого боку.

Також відбулася очна ставка між Габишевим і нібито “постраждалим” від нього силовиком.

“Очні ставки проводилися у приміщенні психдиспансера і були перервані за наполяганням захисту у зв’язку зі швидкою втомлюваністю Габишева на тлі приймання психотропних препаратів. З його слів, сьогодні змінилися зовнішній вигляд і розмір таблеток,які йому видають”, – повідомив Прянишников.

Крім того, правозахисник заявив, що йому незрозумілі причини проникнення росгвардійця на ділянку Габишева, оскільки такі дії допускаються тільки в певних випадках, прописаних в законі “Про війська національної гвардії РФ”.

“Абсолютно незрозуміло, як співвідносяться дані підстави для проникнення в житло з тим, що співробітники Росгвардії проникли в житло Габишева для його доставлення в психдиспансер у зв’язку з його неявкою на черговий прийом до лікаря”, – додав Прянишников.

Нагадаємо, у Росії Слідчий комітет порушив справу за статтею “Застосування насильства щодо представника влади” стосовно якута Олександра Габишева, який називає себе шаманом та минулого року втретє планував їхати до Москви виганяти президента Володимира Путіна. 

27 січня російські силовики вдерлися до помешкання Габишева та провели обшук. З дому шамана вилучили особисті речі, а Слідчий комітет РФ після операції випустив заяву про те, що розпочав перевірку щодо застосування насильства до представників влади під час обшуку.

Саме з цим випадком, на думку правозахисників, пов’язана нова справа проти Олександра Габишева.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter