Близько 3,4 тисячі українських військових знаходяться у російському полоні

Дата: 30 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У полоні в Росії знаходяться 3,4 тисячі українських військовослужбовців. 

Про це повідомили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. 

Уповноважена президента з питань забезпечення прав захисників Альона Вербицька. Фото: Офіс президента

Заяву про кількість полонених українських військових зробила уповноважена президента з питань забезпечення прав захисників Альона Вербицька.

За її словами, також відомо про щонайменше 15 тисяч зниклих безвісти військових. 

Ми не знаємо, що з ними сталося (зі зниклими. – Ред.). Чи є вони також російськими військовополоненими, чи були насильно вивезені з окупованих Росією територій, чи, можливо, давно вбиті. Така невизначеність є особливо важкою для родичів”, – сказала вона. 

Раніше Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець зазначав, що завдяки постійному порушенню питання щодо військовополонених на міжнародних майданчиках, умови їхнього утримання у Росії останнім часом покращилися.

Водночас досі доступу до всіх військовополонених українців у Червоного Хреста немає. Відвідати вдалось лише деякі місця утримання у Росії і на тимчасово окупованих українських територіях. 

Нагадаємо, що відомі випадки, коли полонених українців росіяни навмисно вивозять нібито на обмін, а потім повертають у колонію, розповідаючи про те, що Україна відмовляється їх міняти. 

Детальніше про те, як тримають українських військовополонених у Росії та на окупованих нею територіях, ви можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter