Україна вважає тортурами, коли росіяни вивозять полонених нібито на обмін, а потім вертають через “непотрібність”

Дата: 22 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Відомі випадки, коли полонених українців росіяни навмисно вивозять нібито на обмін, а потім повертають у колонію, розповідаючи про те, що Україна відмовляється їх міняти. 

Про це розповів представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. 

Ілюстраційне зображення.Полонені шикуються вздовж дороги під час обміну. Фото: АР

Заяву про подібні випадки неназваний представник Омбудсмана зробив під час онлайн-зустрічі з родинами військовослужбовців 3 прикордонного загону, які опинилися в полоні.

“Ми розглядаємо це як різновид тортур. Україна не відмовилася від жодної людини, запропонованої російською стороною на обмін”, – кажуть у Координаційному штабі з питань поводження із військовополоненими. 

Умови, в яких тримають полонених українців у Росії, є жахливими. Також з полонених знущаються: ранять ножем та з травматичної зброї, погрожують зброєю, імітують страти, підвішують за руки та ноги, обпікають сигаретами. ООН вдалось також дізнатись про випадки, коли чоловіків підтягували за мотузку, прив’язану до геніталій, а також погрожували зґвалтувати. 

 

Детальніше про те, як тримають українських військовополонених у Росії та на окупованих нею територіях, ви можете прочитати за посиланням

За даними Омбудсмана, завдяки постійному порушенню питання щодо військовополонених на міжнародних майданчиках, умови їхнього утримання останнім часом покращилися.

Міжнародний Комітет Червоного Хреста уже відвідав деякі місця утримання як у Росії, так і на тимчасово окупованих українських територіях. Доступу до всіх військовополонених поки немає, як і немає можливості забезпечити до них доставку листів чи гуманітарних вантажів, констатують у координаційному штабі. 

За інформацією МКЧХ, близько 120 українських захисників у неволі отримали теплі речі й засоби гігієни.

Нагадаємо, що військовополоненим українцям у Росії не передають листів від рідних. Усі військовополонені, згідно зі статтею 71 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, мають право як надсилати, так і отримувати листи й поштові листівки.

Україна забезпечує можливість тримати зв’язок з рідними російським військовополоненим. Нещодавно звільнений росіянин вдома розповів на ТБ, як добре йому було в українському полоні. Сюжет телеканалу довелось видаляти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter