Росіяни не віддають військовополоненим українцям листи від рідних – Координаційний штаб

Дата: 21 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Військовополоненим українцям у Росії не передають листів від рідних. 

Про це розповіли в Координаційному штабі поводження з військовополоненими. 

Ілюстраційне зображення. Фото: armyinform.com.ua

Інформацію про те, що листи від рідних у полоні просто не віддають, отримали від більшості захисників, які вже повернулися додому. 

“Був випадок, коли рідні крім написаного передали ще й фотографію. Фото нашому полоненому віддали, а сам лист – ні”, – каже представник Координаційного штабу.

Окрім цього, у Росії листи цензурують. Водночас раніше речник Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Олександр Власенко казав, що зміст посилань росіяни мають право перевіряти. 

“Там (у листах. – Ред.) не повинна міститися якась пропаганда, якісь політичні речі, якісь роздуми щодо політичного майбутнього і так далі. Там має міститися суто побутова інформація, яка стосується цієї людини, яка пише листа, і тієї людини, якій відправляється цей лист”, – зазначив він. 

Зазвичай спеціалісти МКЧХ особисто відвідують військовополонених та отримують від них листи.

“Потім представники адміністрації того закладу, де утримують цих людей, виділяють людину, яка володіє тією мовою, якою написано листи. Вона сідає поряд і продивляться ці листи на кшталт того, чи там немає якоїсь забороненої інформації. Після цього листи збираються, вони пакуються певним чином і передаються в делегацію Міжнародного комітету Червоного Хреста в тій країні, в яку вони адресуються. Так ми працюємо зазвичай”,додає Власенко. 

Усі військовополонені, згідно зі статтею 71 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, мають право як надсилати, так і отримувати листи й поштові картки.

Віднедавна з МКЧХ уклали домовленість, щоб підтримувати зв’язок між усіма родинами та військовополоненими, чий статус офіційно підтвердили. 

Нагадаємо, що отримані ООН свідчення від українських військових, які пройшли через російський полон, дозволяють казати, що їх там катують. До прикладу, вдалося дізнатися про поранення ножем та з травматичної зброї, погрози зброєю, імітації страти, підвішування за руки та ноги, обпечення сигаретами, різні форми сексуального насильства, наприклад підтягування чоловіків за мотузку, прив’язану до геніталій, або роздягання під час погрози зґвалтувати.

Детальніше про те, як тримають українських військовополонених у Росії та на окупованих нею територіях, ви можете прочитати за посиланням

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter