Майже половина українців, яких тримає в заручниках Росія, – цивільні

Дата: 01 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Цивільні становлять 40% усіх полонених Росією українців, а абсолютну більшість росіяни захопили в перший місяць повномасштабного вторгнення.

Про це розповів начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов в інтерв’ю “Голосу Америки”. 

Фото: ГО “Цивільні в полоні”
 
Росія утримує більше людей у полоні, ніж Україна. За словами Буданова, це пояснюється саме тим, що окупаційні війська викрали багато цивільних:

“У принципі, зрозуміло, чому наша кількість менша. Ми не беремо цивільних у полон”.

Голова ГУР зазначив, що серед полонених є і жінки, і діти, і літні люди:

“А також старости, поштарі, залізничники, мери, двірники… Там усі є”.

У координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими зазначили, що наразі вдалося визволити вже 1863 людини, з них 107 – цивільні.

Буданов також зазначив, що Україна перебуває в унікальній ситуації: іноземним партнерам ще не вдавалося проводити обміни полоненими під час ведення бойових дій. 

Нагадаємо, уповноважена президента з питань забезпечення прав захисників Альона Вербицька повідомила, що наразі Росія утримує 3,4 тисячі українців: військових та цивільних. Крім того, росіяни незаконно вивезли з тимчасово окупованих територій понад 16 тисяч українських дітей. Наразі в Україну вдалося повернути 307 з них. 

Антоніу Гутерріш на відкритті сесії Ради ООН з прав людини заявив, що Російська агресія в Україні спричинила наймасовіші порушення прав людини у світі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter