Російське вторгнення в Україну спричинило наймасовіші порушення прав людини – Антоніу Гутерріш

Дата: 28 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Росія спричинила масові смерті, руйнування та переселення мільйонів людей. За останній рік в Україні зафіксували десятки випадків сексуального насильства проти чоловіків, жінок і дівчат, що спричинила російська агресія.

Про це на відкритті Ради з прав людини в Женеві заявив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, повідомляє Reuters.

Рада ООН з прав людини зібралася на щорічну сесію 27 лютого. Цей захід триватиме рекордні шість тижнів і вперше відбудеться під головуванням Волкера Турка – австрійського юриста, що став Верховним комісаром ООН з прав людини 17 жовтня 2022 року.

На відкритті сесії він заявив, що через війну та злочини Росії в Україні досягнення в царині прав людини не тільки зупинилися, а й відкотилися назад.

“Як ми сьогодні дуже добре знаємо, гніт минулого може повернутися під різними масками. Старий авторитаризм із його жорстокими обмеженнями свободи і задушлива гамівна сорочка патріархату”, – зазначив Турк. 

Україна закликає ухвалити під час сесії рішення щодо спеціального трибуналу для судового переслідування політичних і військових російських керівників. Також українські представники пропонують якомога швидше ухвалити принципові рішення щодо спеціального механізму, який дозволив би компенсувати збитки, що завдає Україні Росія. 

Вперше від початку повномасштабної війни на сесії буде присутній представник Росії – заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков. Хоча членство Росії в Раді ООН зупинили ще минулого року, її дипломатам дозволено спостерігати за засіданням. 

Багато країн-учасниць Ради з прав людини сподіваються, що протягом сесії вдасться розширити мандат слідчого органу ООН, створеного для розслідування можливих воєнних злочинів в Україні.

Деякі країни окремо зазначили, що Росія депортує з України дітей і ці випадки також необхідно розслідувати.

“Що може бути огиднішим, ніж вивозити дітей? Ми не заспокоїмося, поки кожна дитина не буде вдома”, – заявила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.  

Крім того, протягом сесії оприлюднять звіт Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні.  Зокрема, у документі проаналізовано події кінця лютого – початку березня 2022 року, що відбувалися в Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській областях. Текст звіту вже опубліковано на сайті Ради ООН з прав людини.

Нагадаємо, речниця Єврокомісії Дана Спінант заявила, що Європейська комісія та Польща за підтримки ООН запустили ініціативу з пошуку українських дітей, яких росіяни незаконно вивезли з тимчасово окупованих територій України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter