ГУР: “Вагнерівці” рекрутують на війну політв’язнів з Чечні

Дата: 06 Січня 2023
A+ A- Підписатися

На війну в Україну російське керівництво почало вербувати політв’язнів з республіки Чечня. 

Про це повідомили у Головному управлінні розвідки МО України. 

Колонія-поселення №3 у місті Аргун. Фото: ФСВП

Мешканців Чечні вербувати на війну проти України почали ще наприкінці лютого 2022-го, а тамтешні правозахисники навесні фіксували зростання кількості звернень від жителів регіону, які намагаються знайти способи уникнути такої долі. 

Проте інформації про вербування саме в’язнів з колоній у республіці досі не надходило. За даними українських розвідників, вербувальники приїхали до колонії-поселення №3 у місті Аргун, а також у виправну колонію №2 у селищі Чернокозово. 

“Більшість із в’язнів там були засуджені за політичними мотивами”, – кажуть у ГУР. 

До прикладу, у колонії в Аргуні свого часу російська влада тримала керівника грозненського відділення “Меморіалу” Оюба Тітієва, а у колонії у Чернокозово – активіста Руслана Кутаєва, щодо якого сфабрикували справу про наркотики. 

“З обох колоній було “мобілізовано” понад 50 в’язнів, більшість з яких були засуджені за сфабрикованими справами. Зі співробітниками колоній наразі проводиться робота по запобіганню витоку інформації”, – говорять розвідники. 

Росія ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну за кількістю політв’язнів наздоганяла пізній СРСР, а після 24 лютого ситуація лише погіршилась. Торік кримінальні справи за тільки-но уведеною в законодавство країни репресивною статтею щодо “фейків про армію” відкривали в середньому кожного робочого дня, а без затримань від кінця лютого минуло менше ніж 20 днів. 

До прикладу, росіянина Владислава Синицю, який вже сидить у колонії за твіт про дітей силовиків, знову збираються судити за твіт – тепер про війну. 

Нагадаємо, що торік помер чеченець Адам Мурадов, якого силовики змусили побити дружину за антивоєнну позицію, а сина відправили на війну. 

Фотографія обкладинки: ТАСС 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter