Новий день – нова справа: у Росії ледь не кожного робочого дня реєструють по справі на незгодних з війною

Дата: 22 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у самій Росії через антивоєнні виступи затримали як мінімум 19 443 осіб. Згідно з даними самих російських силовиків, з березня по травень за тільки-но уведенною в законодавство репресивною статтею щодо “фейків про армію” кримінальні справи відкривали в середньому кожного робочого дня, а без затримань від кінця лютого у РФ минуло менше 20 днів. 

Про це свідчать дані дослідження, проведеного журналістами видання “Верстка” та активістами ОВД-Інфо, а також дані правозахисника Павла Чикова

Чоловік розглядає напис “Ні війні” у Санкт-Петербурзі після акції протесту у березні. Фото: телеграм-канал Sota

Акції незгодних почались у Росії з 24 лютого. Відтоді було декілька хвиль масових протестів, а після них – хвиля одиночних пікетів. 

“За нашими підрахунками, без затримань з кінця лютого минуло лише 18 днів”, – каже юристка „ОВД-Інфо“ Дар’я Короленко.

Понад 19 тисяч затриманих, про яких знають дослідники, – це, за їхніми словами, рекорд за останні 10 років. До прикладу, активісти “ОВД-Інфо”, які допомагають ув’язненим росіянам та складають статистику, з 2012 року на великих акціях нарахували затриманих менш ніж чотири тисячі.

Навіть кількість затриманих торік, коли у Росії пройшли масові мітинги, була меншою від цьогорічної на дві тисячі та сягала 17,6 тисячі людей. 

Від 24 лютого у Росії активно почали порушувати адміністративні справи щодо незгодних з війною. Таких вдалось нарахувати понад п’ять тисяч.

Відкривали їх зазвичай за статтями про порушення правил проведення мітингів та демонстрацію “забороненої символіки”. Увагу силовики звертали на тих: 

  • хто використовував українську національну символіку;
  • хто співав або слухав українські пісні;
  • хто не покорявся поліцейським; 
  • хто публікував у мережі антивоєнні пости та коментарі.

Показову історію з Росії ZMINA розповідала навесні. Стосувалась вона мешканця міста Брянськ Михайла Желтоновського. Спочатку його оштрафували за три жовто-блакитні стрічки на вікні, які помітила пильна сусідка, а у день знімання сюжету про нього – затримали на вулиці поліцейські, увагу яких привернув жовто-блакитний костюм Желтоновського. 

Чому не зелені штани одягли, не чорні?”  – запитали вони у нього. 

Скриншот відео

У Росії громадян за “дискредитацію армії” спочатку можна оштрафувати на 30 тисяч рублів, а за повторне “порушення” вже відправити до колонії на 15 років. Російський правозахисник Павло Чиков наводить офіційну статистику прокуратури щодо кількості відкритих кримінальних проваджень за статтею про “фейки”. 

“Упродовж березня-травня нові кримінальні справи за цією статтею порушувалися в середньому кожен робочий день. Потім улітку було зниження, а восени зростання відновилося. Останні пів року щомісяця з’являється близько 10 нових справ про фейки про війну”, – каже Чиков. 

Репресивне законодавство Росія розповсюджує й на окуповані українські території – у Криму, наприклад, відкрили щонайменше чотири провадження за “фейки”. Детальніше про те, як кримчани висловлюють незгоду щодо розв’язаної Росією війни, читайте за посиланням

Майже за 10 місяців повномасштабного вторгнення у Росії порушили понад три сотні кримінальних справ проти незгодних з війною, щонайменше 378 осіб стали обвинуваченими чи підозрюваними. Серед цих людей семеро неповнолітніх.

ZMINA розповідала, як у Москві 10-річну школярку Варю забрали у відділок з уроків після доносу директорки за фотографію у соцмережі. Як з’ясувалось, на світлині була зображена “Свята Джавеліна”, а дівчинка систематично не ходила на пропагандистські уроки про війну й у чаті з однолітками позитивно висловлювалась щодо українського президента Володимира Зеленського.

10-річна Варя з Москви. Фото: ОВД-Інфо

Майже третина з усіх виявлених дослідниками кримінальних проваджень були пов’язані з публікаціями у соцмережах, телеграм-каналах та ЗМІ. Загалом, за відкритими джерелами, російські силовики порушили справи щодо 134 осіб, серед яких 113 чоловіків та 21 жінка. Приблизно у половині таких постів розповідали про події у Бучі, про атаку на торговельний центр у Кременчуці та вбитих цивільних у Маріуполі.

Знайшли серед офіційної статистики й рідкісні випадки. Так, щонайменше дев’ять разів щодо росіян порушували кримінальні провадження за розмову зі знайомими, а ще п’ять разів – за дезертирство, спроби влитися в українські війська та ухилення від мобілізації.

Одного росіянина, який висловлював свою антивоєнну позицію, силовики звинуватили у побоях: мешканець Санкт-Петербурга Дмитро їхав у метро та, побачивши пасажира в одязі з Z-символікою, зробив йому зауваження. Чоловік переконує, що у бійку не кидався, а інші пасажири називали його “укрофашистом”

Нагадаємо, що російський суд у Криму відправив на два роки до колонії-поселення пенсіонерку Валерію Гольденберг. Жінку звинуватили у нарузі над могилою загиблого в Україні російського військового – вона облила її кров’ю та фекаліями. 

ZMINA також розповідала історію російського подружжя Оксани та Олександра Веселових, які під час відпочинку опинились у камері СІЗО. Сталося це після того, як сусіди за столиком почули їхню розмову про Україну та донесли силовикам. Подружжя не одразу хотіли затримувати навіть ефесбівці, які приїхали на виклик, однак чотири жінки, що підслухали їх діалог, були дуже наполегливими. 

Фотографія обкладинки: Meduza 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter