Росіянина, який сидить у колонії за твіт про дітей силовиків, знову збираються судити за твіт – тепер про війну

Дата: 30 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Щодо громадянина Росії Владислава Синиці, який вже відбуває у колонії покарання за публікацію у мережі, на батьківщині завели нову кримінальну справу за інтернет-публікацію, однак цього разу про війну Росії проти України. 

Про це повідомляють правозахисники з проєкту “Мережеві свободи”. 

Фото: пресслужба Пресненського суду у Росії

У 2019-му, коли у Росії відбувались масові протести, росіяни в соціальних мережах почали обговорювати деанонімізацію силовиків, які затримували та били протестувальників. До одного з таких обговорень тоді долучився й Синиця. 

“Подивляться на милі щасливі сімейні фото, вивчать геолокацію, а далі дитина доблесного захисника правопорядку просто одного разу не приходить зі школи. Замість дитини поштою приходить компакт-диск зі снафф-відеоі Короткометражні фільми, в яких показані справжні вбивства, без використання спецефектів., – написав хлопець. 

За цю публікацію Синиця отримав п’ять років колонії, а додатково суд вилучив на користь держави “знаряддя злочину” – айфон. 

Нова справа щодо Синиці теж стосується публікації у твіттері.

За словами його адвоката Івана Тамарова, силовики підозрюють, що чоловік, перебуваючи в санчастині колонії, зареєстрував твіттер-акаунт, в якому протягом кількох днів негативно характеризував російських військових та силовиків, закликав до насильницьких дій щодо Володимира Путіна та Росії загалом. 

Матеріали справи Синиці. Фото: “Мережеві свободи”

У мікроблозі, автором якого російські силовики вважають Синицю, перша публікація з’явилась 13 жовтня. У ній містилася цитата з дописа, за який росіянин відбуває покарання нині. 

Синиця нове звинувачення відкидає. Його захист вважає справу сфальсифікованою. 

Нагадаємо, що нещодавно у Росії суд відправив у в’язницю пенсіонера, який через домашню радіоточку транслював програми про війну. 

Цього року у Росії кримінальні справи за тільки-но уведеною в законодавство репресивною статтею щодо “фейків про армію” відкривали в середньому кожного робочого дня, а без затримань від кінця лютого там минуло менше ніж 20 днів. 

За “фейки” про російську армію судять навіть російського солдата Данила Фролкіна, який сам зателефонував журналістам та розповів, як вбивав цивільних українців на Київщині. В Україні йому загрожує довічне. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter